Sjukhustandsköterskornas Vårkurs i Uppsala 2017

Nya spännande städer varje år och nu var det Uppsalas tur att få besök av 86 sjukhustandsköterskor som anmält sig till kursen med temat Geridontologi. Onsdag kväll bjöds till en mingelkväll med en härlig amerikansk buffe´. Första kursdagen började med psykolog Jessica Lukic som pratade om bemötande med tandvårdsrädda patienter.

Jessica är blind, ett handikapp som hon själv inte såg som ett handikapp i sitt yrke, utan istället gav möjlighet till att mer lyssna på sina patienter. Aktivt lyssnade kan ge mer information än alla frågor vi gärna ställer till patienter. Tandvårdsrädda behöver exponera sig för det som dom är rädda för och då gäller det att bekräfta den känslan hos dom. Hon betonade hur viktig tandsköterskans roll är i bemötandet och i själva behandlingen. Förtroende mellan patient och tandvårdsteamet är jätteviktigt, och kan ta lång tid att bygga upp.

Dagen fortsatte med föreläsning av Dietist Anja Saletti som pratade om kost- nutrition- till äldre. Kvaliteten på kosten på äldreboende varierar och det är väl inte alltid som det blir rätt slags mat för patienter som inte kan tala för sig. Näringsrik sammansatt kost är ju viktig och man måste ta hänsyn till våra patienters olika sjukdomstillstånd. Känner man behovet att äta när man har ett dåligt allmäntillstånd, muskelsvag och kanske svårighet med att tugga och svälja ?  Det sistnämnda är ju viktigt att vi inom Sjukhustandvården kommer in på ett tidigt stadie och kan hjälpa till. Nedstämdhet är vanligt på äldreboende vilket naturligtvis också påverkar matlusten. Undervikt är betydligt farligare än övervikt hos äldre och bör kollas upp med tanke på om någon underliggande sjukdom kan vara orsaken.

Övertandläkare Maria Storskrubb pratade om  Äldretandvård.  Många äldre drabbas tyvärr av stroke och det ställer ofta till det med halvsidiga förlamningar och dysfagi – sväljsvårigheter. Det påverkar ju den dagliga munvården väldigt mycket och all hjälp behövs från tandvårdspersonal som kan sätt bistå med sin kunskap till både patient och sjukpersonal.  Hon pratade också om tandvård för hemlösa.

Att bli hemlös beror oftast på ett långvarigt missbruk, men också av en psykisk åkomma som kanske inte behandlats i tid. Resultatet blir att man lätt hamnar utanför samhällets system med regelbunden tandvård och sjukvård. Många är och blir tandlösa och det är viktigt att vi kan hjälpa dom för att få ett värdigt liv och ge dom möjlighet till en funktionell bettfunktion och kanske också ett vackert leende med tänder i munnen.

Sjukskötare Ola Palmé berättade med stor inlevelse om sitt arbete med dementa patienter. Så många klok ord hur vi ska möta och bemöta en dement patient vilket bli svårt att sammanfatta i en text på papper. En stroke patient behöver fasta rutiner och vi inte ska flytta runt dom till olika boende eller främmande platser.  I vår miljö inom tandvården, ska vi försöka undvika att alla pratar och håller på med patienten samtidigt. Dom kan inte få ihop det med flera röster från olika håll.

Blir det en situation där patienten känner sig stressad och börjar bli aggressiv kan man bryta det med tex att sjunga lite, eller berömma med kanske ”vilken fin skjorta du har på dig idag ”  Det distraherar patienten så dom ofta glömmer sitt beteende och blir lugn och kanske lite glad igen. Dom har så mycket känslor som läcker vilket gör att dom lätt blir ledsna,  kan känna sig fruktansvärt ensamma eller bli arga för ingenting. Skäll aldrig eller bli upprörd på en dement människa, det blir bara total förvirring  för dom. Vi som är friska ska kunna lägga band på våra känslor och behandla dom lugnt och fint.

Kvällen avslutades med en bussresa och guidad tur i Carl von Linnés trädgård. Efter det blev det en Vikingafest där vi alla var klädda som på vikingatiden. Det bjöds på mjöd och serverades först en underbar champinjonsoppa som vi fick dricka ur träskålar, därefter blev det en stor härlig grillbuffé som lades upp på träbrickor och sedan åts med händerna. En lite ovan men rolig upplevelse.

Nästa dag efter vårt Årsmöte pratade Tandhygienisterna Marie-Louise Hagman Gustavsson och Catarina Derblom om sin verksamhet med mobil tandvård ute på olika boende och även i det privata hemmet.  Dom visade en liten film hur det brukar gå till och vi fick även lite tips om utrustning.

Sista programpunkten var Tandläkare Eva Olerud som berättade lite munhälsan hos äldre invandrare. En studie gjordes, men det var svårt att hitta tillräckligt med material. Språkförvecklingar var nog det största hindret, då många inte kan svenska språket och kanske inte alltid heller inte läsa eller skriva på sitt eget hemspråk, vilket är generande och något man inte vill visa för andra.

Det är något som vi måste tänka på när vi kanske lämnar ut en informations broschyr på deras språk och tror att då har dom fått all information !? Det är inte alltid lätt att motivera invandrare till att förstå vilka möjligheter vi kan erbjuda.   Vi bör också tänka på att vårt egna sociala skyddsnät med sjukvård, tandvård och myndigheter av olika slag, kan ge dom jämförelse med något mycket negativa upplevelser från sitt hemland.

Ja, vi har fortfarande mycket att lära oss av andras erfarenheter och vår kursdagar ger oss alltid en möjlighet att få lyssna, lära och ventilera med alla som arbetar inom sjukhustandvård.

Nästa kurs 2018 kommer att vara i Göteborg  17 – 18 maj och vi hoppas att många får möjlighet att komma!

 

Styrelsen för Sjukhustandsköterskorna