Sjukhussektionens vårkurs 2018

Sjukhussektionens styrelse med Tobias Karlsson
Sjukhussektionen på båttur i paddanbåten
Mun H center

Sjukhustandsköterskornas Vårkurs 24 – 25/5
88 stycken tandsköterskor samlades på Radison Blu hotel i Göteborg
I ett fantastiskt soligt väder kunde vi visa upp Göteborg från det absolut finaste sidan. Hade man vetat det innan, hade man kanske kunnat ha föreläsningar utomhus i Trädgårdsföreningen jämte hotellet, men med vädrets makter vet man aldrig i förväg i Sverige.
Kursen började redan på onsdag kväll 23/5 med mingel där det serverades en härlig Vårbuffé i matsalen.
Torsdagen började med en halvdags program med Mun H Center som är ett nationellt Orofacialt kunskapscenter för patienter med sällsynta diagnoser. Tandsköterska Pia Dornérus pratade om vad Mun H Center kan erbjuda, bland annat med 1000-inlärning som innebär att man sakta med säkert kan få patienter till att
Tandsköterska Maria Hall berättade om lågaffektivt bemötande och Kom -Hit bildstöd. Med dessa bilder kan patienten i förväg lära sig vad som ska hända när dom kommer till tandkliniken. Underlättar för både patient, anhöriga och tandpersonal. Skulle nog kanske även uppskattas hos vuxna tandvårdsrädda patienter, för vem skulle inte vilja vara riktigt föreberredd inför ett besök både hos tandläkare och även till läkare ibland !?
Logoped Lisa Bengtsson, kopplad till Mun H Centers patienter, hade en intressant föreläsning om Oralmotorik. Människokroppen är ju helt fantastisk, men när den på grund av sjukdom, diagnoser eller andra problem inte fungerar fullt ut, är det fantastiskt att kunna få hjälp med tal, att kunna tugga och svälja som annars är så naturligt och självklart för oss andra.
Mun H Center är ett viktigt center som fördelar kunskap, hjälpmedel och goda råd.
Hela presentationen skickas ut till deltagarna, men hela Mun H Centers informationsmaterial kan beställas via deras hemsida och app.
Efter Lunchen kom Tobias Karlsson indansande och berättade med inlevelse om sin uppväxt och liv som dansare. Livet är faktiskt inte alltid en dans på rosor. En stark upplevelse som Tobias förmedlade med stor känsla för både skratt och tårar. Många roliga episoder från TV programmet Lets Dance fick vi också ta del av med bilder och kommentarer. Alltid roligt att veta vad som händer i kulisserna bakom TV sändningarna…..
Psykiatrisjuksköterskan Kristina Edvardsson avslutade torsdags föreläsningar med att förmedla mycket tänkvärt om Psykisk ohälsa, en diagnos som tyvärr ökar hela tiden i vårt samhälle. Man blir illa berörd över att det blir allt fler ungdomar som mår dåligt och att resurserna inte räcker till för att erbjuda någon snabb hjälp. Psykisk ohälsa drabbar ju även anhöriga som känner sig otillräckliga över att inte alltid ha kraft över att kunna stötta sina nära och kära på egen hand.
Torsdagskvällens överraskning bestod i en tur med Paddanbåt som hämtade oss utanför hotellet. Alla fick vid ombordstigningen varsin liten kasse med lite smått och gott under båtfärden. En tur först ut i Göteborgshamn med våran härliga guide som samtidigt berättade om hamnen och staden drog lite klassiska Göteborgsvitsar. Vi slussades sedan in genom de små kanaler genom Göteborgs innerstad med slutdestination Lisebergs nöjespark. Där väntade oss en tre rätters middag med fisk som huvudtema, vad annars på Västkusten! Utanför Restaurangen spelades det musik på välkända Polketten och några kände att dom gärna tog sig en svängom innan hemgång.
Fredagen började med Wivi-Anne Sjöberg Övertandläkare / Klinikchef på Oral Medicin Östra och Kungälvs sjukhus. En intressant och nyttig föreläsning om läkemedel och de nya inom blödningsproblematik. Det är en hel del att tänka på inför tandbehandling både för behandlare och även för patienten själv. Hela presentationen skickas ut till alla deltagare i efterhand.
Därefter kom Gillis Edman, begravningsentrepenör, författare m.m och pratade. Så mycket kloka ord han förmedlade fritt ur hjärtat utan bildspel eller manus, är en otrolig upplevelse. Många förlösande skratt inför liv och död, men samtidigt tårar över vad vi själva fått uppleva med både glädje och sorg, vilket faktiskt är vad livet handlar om. En fantastisk föreläsare som vi kan rekommendera varmt till andra föreningar. Man får så många tankar med sig hem.
Efter avslutat Årsmöte och lunch, begav sig alla hem från ett soligt Göteborg och med förhoppningsvis en hel del ny kunskap. Nästa kurs för oss blir i Luleå 2019.
Styrelsen för Sjuhustandsköterskorna