Sjukhustandsköterskornas Vårkurs i Luleå 23 – 24 maj 2019

Vi var 79 stycken som deltog i kursen som i år var förlagd i den vackra staden Luleå.
De flesta kom även till vår Mingelkväll redan på onsdagen med en utsökt Italiensk buffe.

Torsdagens föreläsning började med Organisationskonsult Sandra Ottosson som pratade om stresshantering och dess betydelse för ett hållbart arbetsliv. Vart är vi på väg när alla stressar på jobbet för att sedan stressa hem och ta hand som sin familj och oss själva ? Mycket kloka ord, men svårt att förändra oss över en natt. Det gäller att prioritera rätt och aldrig glömma vikten av återhämtning !
Dagen fortsatte sedan med tema Cancer i munhålan där Tandhygienist Monica Nilsson-Roinen berättade hur vårdförloppet kan se ut. Efter hennes föreläsning kom Övertandläkare inom Käkkirurgi-Protetik Kristina Ottosson och berättade om diagnos till behandling. Hon presenterade också två patientfall i samband med det.

Sista föreläsningen på torsdagen var en inspirerande pensionerad hörselpedagog Bertil Mannesson som visade oss kroppsspråkets betydelse- är det hjälp eller stjälp vid kommunikation. Det han förmedlade gav oss många härliga skratt, men ändå allvaret bakom hur vi beter oss.

Efter lite egen tid var det samling ombord på Räkbåten Laponia som körde runt oss längst Luleås vackra kust. Massor av räkor och tillbehör serverades, inte att förglömma deras egna goda hembakade Laponiabrödet. Stämningen var verkligen på topp och med två musiker ombord blev det lite allsång, men framför allt mycket prat och skratt bland alla tandsköterskor. Alltid lika roligt att träffa kollegor från andra städer och arbetsplatser.

Fredag morgon efter Årsmötet hade vi bjudit in Johan Niklasson, Universitetslektor och specialistläkare inom Medicin-Geraitrik.
Han föreläste om de Multisjuka äldre och hur ska vården hantera dessa patienter och framför allt livsgnistans betydelse för gamla människor. Det var en mycket inspirerande förmiddag i detta så viktiga ämne. Det gav oss en hel del diskussioner där vi jämförde vår vardag på jobbet och kanske med våra egna äldre familjemedlemmar som tillhör denna patientgrupp.
Så mycket värme och tänkvärda ord att ta med hem !