Hit kan du vända dig för att få hjälp – anonymt

Vad gör man . om det som inte borde ske ändå händer? Om man som tandsköterska blir utsatt för hot, våld eller mobbing. Eller hamnar i en lojalitetskonflikt.
– Du kan alltid vända dig till oss. Vi garanterar din anonymitet, säger MonaLill Hulander, ansvarig i STF:s etiska nämnd.

Det är illa nog att exemplen på hot, våld och mobbing inom tandvården blir alltfler . Men det finns ytterligare ett psykosocialt arbetsmiljöproblem som sällan uppmärksammas: lojalitetskonflikter på jobbet.

Som tandsköterska förväntas du vara lojal mot din arbetsgivare och dina kollegor. Men också mot dina patienter. Ibland hamnar de båda lojaliteterna på kollisionskurs.

– Den som hamnar i en sådan situation är väldigt utsatt och blir ofta rädd. Men det handlar om vår arbetsmiljö: vi måste våga stå upp för det som är rätt, säger MonaLill Hulander.

Genom sitt uppdrag i STF:s etiska nämnd, men även i sitt yrkesliv som specialisttandsköterska, har hon genom åren mött flera fall av den här typen.

Hon har t ex upplevt fall där patienter, som kommit till specialistkliniken, utsatts för uppenbara felbehandlingar.

− Då undrar man hur tandsköterskor som varit med om sådan felbehandling känner sig. Ofta är de rädda om sitt jobb och väljer att inte slå larm.

Hon minns ett ärende som slutade annorlunda.

– Den tandsköterskan var jättetuff. Hon mådde så dåligt av det hon varit med om. Vi hjälpte henne att göra en anmälan, det ledde till en verksamhetstillsyn och de ansvariga blev fällda.

Efter det fick tandsköterskan lämna kliniken.

− Till mig sa hon att det inte spelade någon roll, att hon hade slutat i alla fall. Hon orkade inte jobba kvar där.

Ett annat ärende MonaLill var inblandad i, där lojaliteten gick för långt, gällde en tandläkare som arbetat onykter vid upprepade tillfällen.

− I det fallet valde tandsköterskan att skydda honom. Hon gick till och med in och gjorde hans jobb. Hon ville varken anmäla honom till verksamhetschefen eller till IVO.

För alla tandsköterskor som hamnar i sådana här konflikter eller andra svåra situationer, samarbetsproblem, mobbing eller hot, står möjligheten öppen att höra av sig till STF:s etiska nämnd.

MonaLill betonar att man kan tala helt anonymt med henne eller hennes kollega Monica Björkman.

– Vi har sekretess på allting. Vi kan ge råd om vad man kan göra och hur man går vidare. Man kan ringa bara för att prata av sig.

Är du orolig för att ditt nummer ska synas när du ringer upp knappar du bara in #31# innan du slår numret. Då kan mottagaren inte se vem som ringer.

 

Läs mer om STF:s etiska regler på: www.svetf.se

 

Kontakta oss!

MonaLill Hulander, 0731-40 14 48, mhulander@hotmail.com

 

Monica Björkman, 073-344 47 76, monica.bjorkman@skane.se