Får man säga nej till att behandla barnpatienter? 

Etiska nämnden . får in många frågor inom många olika områden, och vi försöker svara på dem alla så gott vi kan. Denna gång en fråga om en klinik kan neka ett barn behandling, och hänvisa till exempelvis akuttandvården.

.

Hej,

Jag jobbar på en liten klinik utanför en mindre stad, en 4-mannatandläkare. Kliniken är en bland tre mottagningar som finns på hela orten. Det är ca 12 mil till nästa större stad som har närakut och tandklinik.

Till oss kommer ibland barnpatienter med akuta och mindre akuta besvär samt barn som varit med om olycksfall. Många gånger har vår klinik nekat barnen behandling och hänvisat till akut tandvården, inte för att det inte finns kompetens men för att barnpatienter inte genererar pengar. Kliniken har mestadels vuxna patienter eftersom denna patientgrupp är betalande patienter.

Jag har reagerat starkt på detta. Varför behandlar kliniken inte alla lika oavsett om det är barn eller vuxna? Jag har tagit upp det på vårt möte men har inte fått något bra svar. Det enda svaret var att kliniken skall helst behandla betalande vuxna patienter.

Tacksam för svar!

Hälsningar JW

 

Hej JW,

De flesta barn och unga är idag listade hos någon av de tandläkarmottagningar som finns. Men för att de barn och unga som inte själva valt tandläkare ändå ska få en kallelse skall en upphandlade vårdgivare ta ett särskilt ansvar för vissa geografiska områden. Det är för att säkerställa att alla barn och unga får den regelbundna kontakt med tandvården som de behöver.

Privata vårdgivare har dock rätt att säga nej att behandla barnpatienter, framförallt om barnet inte är listad hos just denna klinikmottagning.

Etiska nämnden