.
Svenska Tandsköterskeförbundet STF bildades den 27:e juni 1943. Syftet var att verka för bättre anställningsförhållanden och större utbildningsmöjligheter för tandsköterskor. Under förbundets första år var medlemsantalet omkring 500. Redan andra året ökade lokalavdelningarna från sex till tretton stycken, och 2006 var man uppe i närmare trettio. STF vill som centralorganisation vara en enad kraft i arbetet med att främja tandsköterskekårens fackliga, ekonomiska, sociala och intellektuella intressen. Läs mer om förbundets historia i TAM-arkivet
Kännedom och verksamhet
Under 2025 bad vi både våra medlemmar och icke medlemmar att svara på vad man tyckte om sitt Yrkesförbund. Gör vi rätt saker? Är det någon fråga vi borde fokusera mer eller mindre på?
Alla svar vi fick är en stor hjälp i vårt fortsatta arbete för Sveriges alla tandsköterskor.
1. Kännedom om STF
Vi frågade om hur väl ni tandsköterskor känner till ert yrkesförbund. På en skala där 100 är att man har väldigt hög kännedom fick vi fram ett medeltal på 67.
Kommentar från STF:
Detta måste så klart bli bättre! Vi satsar alla resurser vi har som ideell organisation på att sprida information i form av Tandsköterskan, Nyhetsbrev, vi finns på SoMe och nu har vi startat upp en podcast Emaljpodden för att ytterligare bredda oss. Hjälp oss gärna att sprida våra kanaler till kollegor eller forum där du vet att det finns många tandsköterskor.
2. Våra kärnfrågor, hur väl känner du till dem och hur viktiga är de för dig?
STF har sedan 1943 arbetat med att ständigt förbättra tandsköterskors arbetssituation. Förbundet arbetar främst med fyra kärnfrågor, vi frågade vilka av dessa man känner till att STF arbetar med?
- Närmare 92% känner till att vi arbetar för Yrkesskyddad titel och 84% anser att det är en viktig fråga.
Kommentar från STF:
Bra, då vet vi att detta är något som är viktigt att jobba vidare med! Även om vi betänkandet som presenterades nyss var negativt kommer vi att fortsätta strida för yrkesskyddad titel!
- 67% känner till att vi är engagerade och arbetar för yrkeskårens kompetensutveckling och 81% anser att det är en mycket viktig fråga.
Kommentar från STF:
Vi förstår att detta är viktigt för er och vi kan bli bättre på att kommunicera om vad vi gör. Håll utkik för vi har mycket på gång inom kompetensutveckling!
- När det gäller samhörighet inom yrkeskåren känner omkring hälften av de svarande till att vi arbetar med det och 66% anser att det är en viktig fråga.
Kommentar från STF:
Detta är något vi alltid jobbat med och vi förstår att detta alltså är något vi ska fortsätta fokusera på. Vi försöker hela tiden hitta arenor där ni kan mötas; konferenser, lokalföreningar och våra olika mediakanaler.
- Förbättrad arbetsmiljö känner 53% av de som svarat till att vi jobbar med det, men hela 79% anser att det är en viktig fråga.
Kommentar från STF:
Här måste vi också bli bättre på att berätta vad vi gör. Vi har exempelvis anordnat kurser där vi pratat om hur vi ska förbättra arbetsmiljön.
Resultatet visar ändå att vi fokuserar på relevanta frågor för Sveriges tandsköterskor, men vi behöver alla verksamma tandsköterskors stöd och medvetenhet om att det krävs ett unisont engagemang för att visa att vårt arbete räknas.
3. STF har en bred verksamhet och är representerade över hela landet. Hur stor är kännedomen om vad vi faktiskt gör?
Vi listade alla våra aktiviteter och bad respondenterna kryssa för det de kände till.
- Utför certifieringar av tandsköterskor: 81% känner till detta och 90% anser att det är en ganska eller mycket viktig fråga
- Arrangerar konferenser och kurser: 81% känner till och 87% anser att det är en ganska eller mycket viktig fråga
- Är informations- och kunskapsspridare via tidningar, nyhetsbrev, hemsida och SoMe: 66% känner till och 87% anser att det är en ganska eller mycket viktig fråga
- Driver lokalföreningar runt om i landet: 64% känner till och 74% anser att det är en ganska eller mycket viktig fråga
- Deltar i utformningen av grundutbildningen för tandsköterskor (MYH): 58% känner till och 95% anser att det är en ganska eller mycket viktig fråga
- Representerar yrkesgruppen i arbetsutskott och hos myndigheter: 56% känner till och 95% anser att det är en ganska eller mycket viktig fråga
- Remissinstans till myndigheter i dentalfrågor: 38% känner till och 84% anser att det är en ganska eller mycket viktig fråga
Kommentar från STF:
Vi arbetar fortsatt för att utbildningarna ska vara grunden för vår yrkeskår med ständig uppföljning att den efterlevs. Allas noggrannhet och mod att säkerställa kvaliteten på våra kommande kollegor är avgörande. Vi rapporterar alla avvikelser vi får in vilket vi är stolta över. Svaren visar att vi behöver bli tydligare om hur vi arbetar i vissa frågor och att vi Sveriges tandsköterskor behöver bredda vårt intresse för alla våra insatser vi faktiskt gör inom tandvården. Det är mer än vi tror, välkommen att kontakta oss och fråga? Ni vet var ni hittar oss!