Regler vid anestesi

Jag undrar . vilka regler som gäller vid anestesi och hoppas på att ni kan hjälpa mig att reda ut detta. Jag har koll på att tandsköterskorna lägger infiltration och att det krävs en tandläkare för mandibularinjektioner.

Men hur förhåller det sig med:

  • mentalisblockad
  • nevus incisivum
  • nervus palatius major
  • nervi pterygopalatini

Räknas dessa som blockader och läggs endast av tandläkare?

 

SVAR:

Tack för ditt mejl och tack för frågan!

Tandsköterskor kan endast lägga infiltrationsanestesi, allt som du nämnt räknas som blockad anestesi och får inte delegeras enligt Socialstyrelsen (SOSFS 2002:12) – Lokal anestesi genom ledningsblockad, t ex mandibulanestesi.

Dessa räknas som blockader:

  • mentalisblockad
  • nevus incisivum
  • nervus palatius major
  • nervi pterygopalatini