Detta bör du tänka på inför lönesamtalet

Det pirrar . i magen. Lönesamtalet närmar sig. Hur ska jag bära mig åt för att lyckas den här gången?
Kanske dags. att välja en helt ny taktik? Coachen har ett råd:
– Vänta inte på att bli uppbjuden – bjud upp själv!

Coachen i det här fallet är Carina Bellborn, projektledare med fokus region/landsting på Vision .

Hon vill att fler sätter tryck på arbetsgivarna vid de individuella lönesamtalen. Lätt att säga, förstås. Men hur gör man?

– Visa vad du kan! Det ska löna sig att utveckla sig på jobbet och det ska löna sig att ta mer avancerade arbetsuppgifter, säger hon.

– Har du till exempel gått en vidareutbildning som tillfört något bra på arbetsplatsen bör det synas i lönekuvertet. Gör klart för din chef: det här har jag bidragit med, det här har jag blivit skickligare på.

Utvecklingssamtalen kan utnyttjas på liknande sätt, tycker hon:

– Då ska man passa på att ställa väsentliga frågor som: Vad kan jag göra för att få upp min lön? Hur kan jag få en bättre löneutveckling? Det är bara arbetsgivaren som kan svara på det, alltså vad man värderar.

– Just dialogen mellan medarbetare och chef betyder så oerhört mycket för löneutvecklingen. Den visar vilka förväntningar man har på varandra, så man inte blir besviken sedan när man kommer till lönesamtalet.

Att vara tydlig är A och O, menar hon:

– Det gäller att få svar på sina frågor, så man slipper gå och gissa eller tro. Får du inga svar eller tycker du att något skaver ska du återkoppla det till din lokala fackliga företrädare. Det är jätteviktigt.

De lokala fackklubbarna bjuder in till information och stöd där medlemmarna kan få en bild av hur löneläget ser ut hos respektive arbetsgivare.

– Då vet man lite mer vad man kan förvänta sig av lönesamtalet och vilka argument man kan använda.

För offentliganställda puffar hon för ”Vision Direkt”, en rådgivningstjänst som nås via tel 0771-44 00 00 eller mejl visiondirekt@vision.se. Där svarar ett antal rådgivare varje vardag mellan 08.00 och 20.00.

Vision erbjuder också ”intervjuträning” till sina medlemmar. Då får du utan extra kostnad tala på telefon med en expert som coachar dig och vässar dina argument inför en anställningsintervju.

– Jag vet att det är tufft på många ställen men ditt bästa tillfälle att förhandla lön är när du blivit erbjuden en anställning.

– Tänk noga igenom din lägsta nivå. Var inte för snabb att tacka ja till ett löneerbjudande som du kanske får ångra senare. Det är den lönen du ska leva på. Och det är från den nivån du ska kämpa dig vidare i lönekarriären.

Kommer man inte överens om lönen finns andra kort att lägga på bordet:

– Det kan finnas annat som arbetsgivaren skulle kunna bjuda på, som kan vara av högt värde för dig själv. Till exempel kompetensutveckling genom attraktiva kurser eller flexibel arbetstid, tipsar Carina Bellborn.

Innan lönesamtalet tycker hon att du ska tänka ut frågor du vill ha svar på.

– Då visar du dina framfötter. Det kommer du väldigt långt med.

– Att ställa frågor är också ett bra sätt att börja ett samtal. Gärna öppna frågor, typ: Vad är det som gäller på vår arbetsplats? Hur tolkar du  lönekriterierna? Finns det möjlighet att göra lönekarriär här? Hur kan den se ut?

Sådana frågor kan få chefen att öppna upp sig, menar hon. Då bjuder man in arbetsgivaren, istället för att vänta på att bli inbjuden.

– Nästa steg är att förklara hur viktig lönen är för dig, att du inte gör det här för skojs skull. Att du vill se att det jobb du lägger ned är uppskattat – och att du vill se det i lönekuvertet!