Att vara volontär kan förändra liv

Arbetet på plats består ofta av att besöka utvalda skolor i fattiga byar. De flesta barn har aldrig varit i kontakt med tandvård tidigare.

Enligt WHO är oral hälsa . en mänsklig rättighet. 70% av världens befolkning har ingen eller väldigt dålig tillgång till tandvård. Tandläkare Utan Gränser driver projekt i utvecklingsländer och skickar i väg volontärer bestående av tandvårdspersonal, två gånger per år.
­– Vi vill gärna ha med tandsköterskor som volontärer. De har rätt tandvårdskompetens. Man måste även vara flexibel, social, tycka om barn och ha viljan att hjälpa andra, säger Magnus Sturebrand, styrelseledamot och aktiv i Tandläkare Utan Gränser.

Tandläkare Magnus Sturebrand såg en annons i Tandläkartidningen hösten 2009 om att åka och arbeta som volontär. Han blev nyfiken och i januari 2010 åkte han i väg på sitt första uppdrag i Zimbabwe. Sedan dess har han varit i väg med TLUG 15 gånger. Nu sitter han med i styrelsen och ansvarar för volontärarbetet i Filippinerna, han åker dit med en grupp volontärer bestående av tandvårdspersonal i mars och oktober varje år.

En volontärsresa pågår under två veckor och man får själv bekosta resa och uppehälle. Resekostnaden brukar ligga mellan 10 – 13 000 kr, beroende på vilket land man reser till. Det har hänt att personal fått resan betald av sin arbetsgivare eller fått betald ledighet. Man kan även söka bidrag genom olika fonder. Är man en flergångsvolontär för TLUG får man dessutom ett resebidrag på 4 000 kr.

Eftersom det inte finns tillgång till all utrustning man är van vid på en vanlig klinik hemma i Sverige, får man anpassa allt efter förutsättningarna. Undersökningarna görs där det går, i klassrum, barn sitter i knän eller vad som fungerar bäst.

Arbetet på plats består ofta av att besöka utvalda skolor i fattiga byar. De flesta barn har aldrig varit i kontakt med tandvård tidigare. Barnens ålder kan variera mellan 5–15 år, så det gäller att anpassa sin kommunikation efter åldern.

– Förutom att titta alla barn i munnen och lära dem att borsta tänderna, står man i klassrummen och håller föredrag om hur man ska sköta tänderna och förklarar varför det är så viktigt. Belöningen man får är väldigt direkt, det kan vara en kram, en teckning, saker som är värt så mycket, säger Magnus Sturebrand.

Eftersom det inte finns tillgång till all utrustning man är van vid på en vanlig klinik hemma i Sverige, får man anpassa allt efter förutsättningarna. Undersökningarna görs där det går, i klassrum, barn sitter i knän eller vad som fungerar bäst. Det gäller att vara beredd på lite obekväm arbetsställning. Allt arbete journalförs i pappersjournaler enligt WHO:s standard.

– Det gäller att vara lite Uppfinnar-Jocke. Vi hade en volontär som tog en fotpump, satte på silvertejp och ett sugrör för att kunna puffa och blåsa torrt i munnen. Det har nu blivit en ovärderlig kunskap som byggts in i organisationen

– Det är fascinerande att se hur bra resultat man kan få med enkla medel. Eftersom jag varit i Filipperna så många år kan jag följa många av barnen och se hur en handgjord fältlagning, där man skrapar ur en tand för hand och gör en lagning, kan hålla under många år, säger Magnus.

Det viktigaste är annars att arbeta förebyggande. Målet är att barnen ska ha en god tandhälsa även när inte TLUG är där. Därför är fokus på profylax och inte att dra ut tänder. Vid varje besök delar man ut en tandborste och en tub med tandkräm till varje barn. Läraren ser sedan till att barnen borstar tänderna två gånger per dag. Ett halvår senare kommer TLUG tillbaka och alla får en ny tandborste.

Tandläkare Utan Gränser arbetar idag med Zimbabwe, Etiopien, Tanzania, Filippinerna och Burkina Faso och allt man gör är väldigt långsiktigt. Magnus får ofta höra av volontärer som varit i väg att detta har förändrat deras liv. De känner att de gör stor nytta och att de får så mycket tacksamhet tillbaka, både från barnen, föräldrarna och lärarna. Dessutom är det ett sätt att få perspektiv på livet och bryta ekorrhjulet.

Om du är intresserad finns all information om hur man söker volontärtjänst på TLUG:s hemsida. De sköter all logistik och boende och ser till att man får all typ av information innan resan, så att volontären är väl insatt inför avresan.