Hoppa till innehåll

EU-stöd till banbrytande forskning om implantatinfektioner

  • 3 min läsning
Forskningsprogrammet startar hösten 2025 och löper över fyra år. Totalt deltar 27 partnerorganisationer från elva olika länder, inklusive universitet, företag, forskningsinstitut och sjukvårdsinrättningar.

Ett internationellt . forskningssamarbete, lett från Göteborgs universitet, har tilldelats ett prestigefyllt EU-anslag på över 4,7 miljoner euro. Projektet syftar till att utveckla nya lösningar för att förebygga implantatinfektioner och förlänga livslängden hos medicintekniska produkter.

Bakom satsningen står ett omfattande forskningsnätverk med bas vid Institutionen för kliniska vetenskaper. Inom ramen för EU:s program Horizon Europe har nätverket beviljats över 52 miljoner kronor. Projektet, kallat SHIELD, fokuserar på att ta fram innovativa strategier för att motverka och behandla infektioner som kan uppstå i samband med medicinska implantat.

– Det här är en fantastisk möjlighet. Att få ett så omfattande anslag i hård konkurrens inom EU visar att vår forskning håller högsta kvalitet och att ämnet är angeläget, säger Margarita Trobos, docent i biomaterialvetenskap vid Institutionen för kliniska vetenskaper och koordinator för projektet.

SHIELD är en förkortning för Strategies for Healing Implant-associated infections and Enhancing Longevity in Devices. Forskningen fokuserar på implantat inom ortopedi, öronkirurgi (otologi) och tandvård – områden där infektioner kan leda till allvarliga komplikationer och ofta kräver kostsamma och påfrestande reoperationer.

Ett starkt internationellt nätverk

Projektet finansieras genom EU:s Marie Skłodowska-Curie Doctoral Networks – en framstående satsning som syftar till att främja excellent forskning och internationellt samarbete. Totalt deltar 27 partnerorganisationer från elva olika länder, inklusive universitet, företag, forskningsinstitut och sjukvårdsinrättningar.

Forskningsprogrammet startar hösten 2025 och löper över fyra år. Av de totalt 16 doktorander kommer tre att vara stationerade i Göteborg. Den sextonde doktoranden finansieras av Schweiz via det nationella forskningsorganet SERI.

– Det är ett utbildningsprogram som ska forma nästa generations forskare. Doktoranderna kommer att etablera ett internationellt nätverk och få en unik möjlighet att röra sig mellan akademi, industri och sjukvård, säger Margarita Trobos.

Förebygga och behandla infektioner

Forskningen bygger på tre huvudsakliga angreppssätt: regenerativ medicin, biomaterialvetenskap och translationella forskningsmodeller för att utveckla antibakteriella material, nya behandlingsmetoder och diagnostiska verktyg. Målet är att minska risken för infektioner i samband med implantat och samtidigt förlänga implantatens funktionstid i kroppen.

– Vi tittar både på hur vi kan förhindra att bakterier fäster på implantaten och hur vi kan behandla infektioner som ändå uppstår. Det handlar bland annat om att använda ytskikt, bakteriofager och antimikrobiella peptider.

Forskningen omfattar både prekliniska och kliniska studier med syftet att fördjupa förståelsen för hur implantatinfektioner uppkommer – och hur de effektivt kan förebyggas.

Tydliga fördelar för både patienter och vården

För patienterna innebär detta stora fördelar med färre infektioner och mer långlivade implantat som minskar behovet av omoperationer. Det leder i sin tur till snabbare återhämtning, kortare sjukhusvistelser och en förbättrad livskvalitet – samtidigt som det avlastar sjukvården.

– Infektioner är en av de mest allvarliga komplikationerna vid implantat. Om vi kan minska dem, förbättrar vi inte bara vården utan också patienternas vardag. Det är det som driver oss, säger Margarita Trobos.

Hög konkurrens om anslagen

SHIELD valdes ut bland 1 417 ansökningar. Bara tio procent av dem gick vidare till finansiering, vilket understryker projektets höga kvalitet.

– Det är extremt hård konkurrens om de här medlen, så vi är otroligt stolta över att ha blivit utvalda. Det visar att vårt forskningsinitiativ är både nyskapande och mycket relevant i ett europeiskt perspektiv.

Källa: Göteborgs universitet, Jakob Lundberg

Dela artikeln