Nååja, vad är väl en bal på slottet?

Det är dags . för Odontologisk riksstämma och Swedental.
Där finns väldigt många tandvårdsmänniskor samtidigt. Oops! Plötsligt får jag syn på nån jag absolut inte vill träffa. Vaksam som en panter i djungeln. Ögonen sveper över stora ytor. Jo, in här, till höger – det funkar. I djungeln. finns giftormar i trädgrenarna. Människor som skadar. De väcker ett flyktbeteende i mig. Snabba steg, en hastig sväng och jag är säker igen. Oj, men, där är ju hon! Och hon! Wohooo och hela gänget, vad kul! Hjärtat gör hoppsasteg rätt in i gruppen av godingar.

Det finns anledningar att gå på riksstämman, jodå . För att jag är där! Jag hänger med mitt goaste gäng, tandvård mot tobak. De är snälla. De måste va snälla för annars går jag hem. När jag fick frågan om jag ville va med i styrelsen för tandvård mot tobak var jag ganska bränd av elaka människors envisa skavande. Aktiv dumhet är kostsamt att fördra. Det sliter. Som att nån hela tiden rycker dig i nackhåren. Aj jobbigt. Nä, det är slöseri med livstid att utsätta sig för aktiv dumhet.

Så när Lena Sjöberg, som är ordförande för tandvård mot tobak, frågade mig svarade jag, att ja, det verkar intressant. Men på ett villkor. Att ni är snälla. Annars går jag hem.

Ett löfte hon och övriga hållit. Många år sedan nu. Fortfarande snälla.

Dessutom kan riksstämman va ett väldigt bra träningstillfälle. Att träna på att säga hej och hallå. Se hur många du får ihop? Det bör bli en vackrare värld om fler vågar hälsa på varann. Det är min övertygelse. Att hälsa kostar inget. Att hälsa inkluderar, bekräftar – jag ser dig, du är ok. Att inte hälsa är motsatsen. Exklusion, du är osynlig, oviktig, du behövs inte i samhället. Att titta bort är en väl beprövad mobbingmetod. Nä, det vill jag inte bidra till. Livet på jorden kan vara så mycket roligare – testa själv – ta ögonkontakt, glittra till med ett leende, och fyra av ett hej. Det är guld. Gratis.

De enda jag inte hälsar på är giftormar. Fast de märker ju inte det eftersom jag duckar.

Så nååja, vad är väl en riksstämma? Den kan ju va fruktansvärt långtråkig och dötrist… och tråkig… och alldeles, alldeles underbar…

Karin Sjögren