Med brinnande intresse för tandvård

"Hörde ett reportage på radio om att våra unga idag lider av telefonskräck och inte kan svara i telefon när de inte känner igen numret. Jag kan nog hålla med om det."

När man tittar på jobb . för tandsköterskor så är oftast ett eller flera ledorden Pigg och Glad. Jobbannonser för bilmekaniker har ofta enbart kunskapskraven specificerade, men även viss personlig beskrivning. Många ledord är självständighet, målinriktad, samarbetsvillig, serviceorienterad, flexibel, noggrann och ansvarstagande. Det är ledord som stämmer alldeles ypperligt in på en tandsköterska.

Varför är det så? Det är ju inte konstigt att folk omkring oss tror att vårt primära uppdrag som tandsköterska är att hålla i en sug och se glad ut. Så många gånger jag får höra, ”men ditt jobb måste ju vara suuuper enkelt. Bara hålla i en sug och se glad ut. Det kan ju vem som helst göra”.

Som en liten sällskapsdam till tandläkaren och patienten. Genast vaknar den vrånga tandsköterskan i mig och surnar till. Min tandläkare vet hur jag tycker och känner inför benämningen av oss tandsköterskor. Så när hon bad en patient att blunda, då hon skulle borra i amalgam, så svarade jag blixtsnabbt kan jag med blunda? Jag gör ju inget viktigt ändå, jag håller ju bara i en sug. Både patienten och tandläkaren skrattade åt min kommentar. Men den sura sköterskan inuti mig skojade inte.

När ska vårt jobb bli ”ett riktigt jobb”? När ska politiker, landsting och högre makter förstå hur mycket vi egentligen gör? När ska flykten från tandvården sluta?
Sist men inte minst, NÄR ska det synas i våra lönekuvert vad vi verkligen gör?

Vi kan ju börja vid annonseringen. Sök en erfaren tandsköterska som brinner för sitt yrke istället för att bara söka efter någon som är pigg och glad. I mitt jämförande av jobbannonser för tandsköterskor och bilmekaniker hittade jag en annons som ALLA borde kunna ha som standardmall för jobbannonser. Jag citerar en del av NW’s snabbservice AB, när de söker en Fordonstekniker /  Bilmekaniker / Personbilsmekaniker:

”Vi söker Dig med ett brinnande intresse för bilar (tandvård) och teknik (patienter) samt viljan och stoltheten att ge den bästa servicen till våra kunder (tja, patienter är väl också kunder). Vi erbjuder dig en arbetsplats med trevliga arbetskamrater och en god stämning. Det är tillsammans vi levererar till våra nöjda kunder”.

Det jobbet hade jag sökt med solsken i hjärtat om de sökte en tandsköterska.

Jezzica