Designa en kollega

Tänk att få . designa den perfekta kollegan! Fantisera och forma en person som du kommer älska att arbeta bredvid. Någon som underlättar dagen medan ni fnissar åt att tandläkaren har tröjan bak och fram igen. Någon som förstår att bry sig om hur sysslorna utförs, just så mycket som du själv faktiskt bryr dig. Vem hade inte velat kunna det? Till och med trots att det skulle krävas en del ansträngning!

Det häftiga är att det faktiskt är fullt möjligt . Som handledare åt en tandsköterskestudent på praktik serverades jag ett ypperligt tillfälle att påverka och föra vidare de kunskaper jag så starkt värnar om varje dag. En vetgirig människa som dagligen studerar mig, ett sådant ansvar… och vilken chans!

Precis som när jag ytdescinficerar uniten och tänker att det ska vara så rent att jag själv vill vara patient, precis så ska jag resonera kring mitt handledarskap. Jag ska bidra till att forma någon att bli en så önskad kollega som möjligt. Det kräver tid och engagemang av mig, men säg är det inte värt det? Hur ofta får vi chansen att designa vår egen kollega?

När jag bidrar till en ny duktig tandsköterska så bygger jag på mig själv. Samtidigt som min elev granskar mig så synar jag mig själv i sömmarna. Gör jag som jag lär, och varför gör jag som jag gör? Den dagen jag inte tycker det är intressant att ifrågasätta mig själv och utvecklas ska jag nog sluta åka till jobbet och stanna i mitt lilla hus vid vägens slut.

Sedan förstår ni väl att jag utnyttjar min position som handledare till att indoktrinera och ingjuta sublima budskap om engagemang, tandsköterskeförbund och andra hälsosamma tankar om uppvigling till exempel. Förresten, borde vi inte se till att bli en sekt istället? De verkar absolut ha mycket mer av både makt och pengar. För heja oss!

 

Johanna Ene
Bloggare, www.tandskoterskan.net