Grattis Johanna, Årets tandsköterska

Johanna Ene, . 33, blev Årets tandsköterska 2017. Hon är känd för våra läsare som orädd och frispråkig krönikör i Tandsköterskan, med en egen blogg på nätet.
– En sån chock! Jag är otroligt hedrad, säger hon.

Johanna blev färdig tandsköterska 2012 och arbetar på en privatklinik i Göteborg, hos tandläkaren Göran Andersson, Praktikertjänst. Sedan några år skriver hon en populär blogg och är krönikör i Tandsköterskan, där hennes betraktelser av yrkeslivet och livet i allmänhet har väckt stor uppmärksamhet. Vilket också framgår av juryns motivering:

 

”Johanna Ene gör tandsköterskan synlig för hela teamet i hela landet… hon visar på en kärlek till yrket samtidigt som hon är modig att säga och stå för sitt ord…hon gör upp med det gamla synsättet på tandsköterskan som en underställd yrkesperson. Hon representerar den moderna tandsköterskans yrkesroll. En självständig person med stort ansvar och kunnande.”

 

Priset kom som en total överraskning för henne själv.

– Jag kände till att jag var nominerad. Men när jag fick höra det av den som nominerat mig så skrattade jag och tänkte ”du är inte klok!”.

Hon blev helt omtumlad av beskedet som kom under banketten i Wallmans salonger vid STF:s Yrkeskonferens 2 februari.

– På scenen, när Tobias frågade hur det kändes, minns jag inte ens mitt svar. Jag var så chockad, så överlycklig. Jag har ingen aning om vad jag sa.

Så här i efterhand upplever hon det som en stor ära.

– Diplomet är inramat och hänger i mitt behandlingsrum på jobbet. Patienterna har faktiskt blivit väldigt glada när de får se och höra om detta.

Förutom blommor och diplom fick Johanna  15 000 kr från STF och Apoex för valfria kurser i Tandläkarförbundets regi, en väska med hudvårdsprodukter från Rosenserien och arbetsskor från Syster Jane. Dessutom sponsrar Tandläkarförbundet med gratis inträde till alla föreläsningar på kommande Riksstämma.

– Jag får alltså gå på allt jag vill, säger Johanna lyckligt.

Och galakvällen kommer hon inte att glömma i första taget:

– Stämningen var fantastisk! Jag har aldrig fått så många fina kramar och komplimanger och hurrarop i hela mitt liv. Jag var överväldigad, jag kommer att leva på det här resten av mitt liv. Det är sant!

– Folk jag inte kände kom spontant fram och sa ”det du skriver är jättebra, det du gör är viktigt”. Det hade jag nog inte riktigt uppfattat tidigare. Sådant betyder extra mycket när det kommer från mina kollegor, det värmer.

Tidigare pristagare:

 • 2017: Johanna Ene
  Praktikertjänst, Göteborg
  .
 • 2016: Zainab Saeid
  Folktandvården, Krokslätt
  .
 • 2015: Alexandra Myrén
  Munhälsan Familjepraktik, Viserum
  .
 • 2014: Anita Sjulander Wennerberg
  Distriktstandvården, Kalhäll
  .
 • 2013: Ann Britt Hansson
  Folktandvården, Björkekärr

 

Text: Björn Hultman

Foto: Linnea Rheborg