”Jag värdesätter att STF jobbar med vår utbildning”

Kerstin Gustafsson, . 26, är tandsköterska i Jönköping. Alldeles vanlig och samtidigt helt unik – precis som alla medlemmar i STF. Hon är först ut i vår nya porträttserie ”Medlemmar i fokus”.
– För mig var det självklart att gå med i förbundet, säger hon.

Hon är färsk i yrket: tog examen på TUC, yrkeshögskolan i Tranås, i maj 2013 . Sedan juni 2014 jobbar hon på Folktandvården Rosenlund i hemstaden Jönköping.

– Jag ångrar absolut inte mitt yrkesval, säger hon. Visst, man har ljusa dagar och man har tråkiga dagar. Men oftast är det ett väldigt roligt och variationsrikt arbete, som man kan utvecklas i. Och mina kollegor är toppen, vi skrattar så mycket ihop!

Just en av dessa kollegor övertygade henne att gå med i STF.

– Inget svårt beslut, precis. Vad jag verkligen värdesätter är att STF jobbar med vår utbildning. Och genom att vara med i förbundet kan man påverka i alla frågor. Ju fler vi blir desto mer inflytande får vi.

Tanken att jobba inom tandvården slog Kerstin under en resa på Filippinerna.

– Jag var 20 år och var där med ett missionsteam, som även jobbade med hälsofrågor. Vi följde bland annat en filippinsk tandläkare som drog ut tänderna på i stort sett alla. Där såddes ett frö: man kanske skulle jobba med tandvård.

Kerstin hade tidigare jobbat inom både barnomsorgen och äldreomsorgen.

– Men det speciella med tandvården är blandningen av människor. Här får man ta hand om alla, unga som gamla!

Yrket ger henne också möjlighet att vidga sina vyer. Häromveckan gav hon sig iväg på ett volontäruppdrag för PMU, till Tanzania i Afrika.

Där går hon och en tandsköterskekollega ett praktikprogram under fyra månader. De arbetar i Nkinga, en liten stad på landsbygden, där svenska missionärer byggt upp ett sjukhus med en tandläkarmottagning.

– Vi jobbar tillsammans med en tandläkare som är tanzanian, berättar hon.

Dessutom jobbar vi med barn på den engelska skolan strax intill. Det är väldigt lärorikt: att se hur man kan jobba med enkla medel, men ändå göra en stor insats!

 

Kerstin Gustafsson

Ålder: 26 år

Bor: Normalt i Jönköping, just nu i Nkinga, Tanzania

Familj: singel. Mamma, pappa, två storasystrar, en
lillebror

Passion: långa resor, upptäcka andra kulturer

Fritid: gillar att sy och promenera i skogen

Om tio år: jobbar jag kanske inom specialisttandvård, kanske kirurgi. Det verkar spännande…