Nya medlemmar och Full fart i STF:s monter på Riksstämman

Riktigt bra . uppslutning och ett 20-tal nya medlemmar! Så kan den senaste Riksstämman på Stockholmsmässan sammanfattas för tandsköterskornas del.

STF hade dels en egen monter, dels ett seminarium kring framtidens tandsköterskeutbildning där slutsatserna av det nordiska samverkansprojektet NordPlus Horisontal presenterades.

– Vi hade ett 50-tal åhörare och det är vi nöjda med, säger Marie Udén, sekreterare i STF, som fick mycket positiv respons: Bland annat ville flera representanter för enskilda skolor vara med och förbättra och kvalitetssäkra utbildningar. Även ett landsting ville se ett samarbete runt det arbete som vi redan har gjort.

Tyvärr var inte Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan på plats.

– Vi känner nu att vi behöver gå vidare, ta upp diskussioner och få till stånd ett sammanträffande med dem. Det här handlar ju om framtiden, fastslår Marie.

2 757 personer deltog i årets Riksstämma, vilket är cirka 600 fler än förra gången i Stockholm 2014. Av deltagarna i år var 1042 tandläkare, 621 tandsköterskor, 378 tandhygienister, 20 tandtekniker och 497 studenter. Swedental hade totalt 12 204 besök under tre dagar, även det en ökning.

En stor andel av dem besökte STF:s monter, som också fick massor med likes på Facebook.

– Besökarna var både studenter och färdigutbildade. Vi fick många frågor och hade givande diskussioner om utbildning och medlemskap. Och om yrkestitlar som ”biträden” och ”assistenter”, berättar Marie.

Rosenserien var med och sponsrade med lip balm för de som tecknade medlemskap i STF, vilket ett 20-tal tandsköterskor gjorde direkt på mässan.

STF medverkade även i studentloungen. Här delade bland andra Merja Fehler, hedersomnämnd vid Årets tandsköterska 2016, med sig av sina erfarenheter: varför yrket behövs, vad som gör det roligt, med mera.