Sandra hittade sitt drömjobb på Jamaica

När Sandra Carlsson . fick frågan om att åka till Jamaica och arbeta som volontär tvekade hon inte en sekund.  
– Jag såg min chans och tog den. Det kommer jag aldrig att ångra, säger hon.

Redan under tandsköterskeutbildningen drömde Sandra om att arbeta utomlands som volontär . Och lika väl som att hon ville arbeta som tandsköterska ville hon ut i världen och se sig om. Om hon kunde kombinera de båda i ett volontäruppdrag så vore lyckan gjord. Och så blev det.

– Jag hade arbetat med barntandvård på en klinik i Ronneby en tid när jag plötsligt såg annonsen om volontärarbete på Jamaica i Tandhygienisttidningen. Jag kände direkt att det skulle passa mig. Och tänk bara att få se Jamaica! Det var min känsla.

Sandra fick platsen och när det äntligen var dags att ge sig iväg förstod hon att den här resan förmodligen skulle komma att betyda så mycket mer än att bara utföra sitt yrke i ett annat land.

– Jag kände ingen i teamet sedan tidigare men för mig var det en riktig lyckoträff. Vi kom varandra otroligt nära och det kändes fantastiskt. När man både bor och arbetar ihop under flera veckor så uppstår en väldigt speciell gemenskap och samhörighet.

Sandra hade aldrig tidigare upplevt det mytomspunna landet. Resan till Jamaica kändes spännande och de höga förväntningarna infriades när det redan vid gaten på väg till huvudstaden Kingston spelades Bob Marley. Hon slog av  den påtagligt varma stämningen.

– Jag kände bara, wow! Det här är så häftigt. Vi blev på ett så fantastiskt bra humör och där gick liksom starten.

Väl framme i staden Mandeville började ett intensivt arbete. Gruppen som bestod av två tandläkare, två tandsköterskor och fem tandhygienister reste till fyra olika utsatta områden på Jamaica och arbetade. Platserna var sådana som hade bedömts ha störst behov av hjälp av tandvårdsteamet.

– Vi såg ett stort behov men märkte också att de barn som träffat volontärteamet tidigare verkligen hade lyssnat och visste precis hur viktigt det var att borsta två gånger, vilket de gärna berättade.

– Jag tyckte att barnen hade fina tänder och de var väldigt snälla och artiga, en annan attityd än hemma i Sverige, skrattar Sandra. Jag tycker att många ändå skötte sina tänder fint. Det som snarare är ett problem är kosten som ofta innehåller höga halter socker.

När barnen kom till den tillfälliga lilla mottagningen som sattes upp på varje ställe hade de inte alltid en förälder med sig, utan den vuxne som följde med kunde lika gärna vara en mormor, granne eller ett äldre syskon. Sandra upplevde att det var en fin gemenskap bland folket och de hjälptes åt på ett sätt som var hjärtligt och familjärt.

– Vi hade alltid ett samtal med barnet och den vuxne om hur viktigt det är med dagliga tandvårdsrutiner och en sak som vi försökte understryka särskilt var att köpa vatten att dricka istället för läsk. Men på Jamaica är läsk billigare än vatten och det är svårt att motivera till att köpa vatten när många har ont om pengar.

Arbetet varade i tre veckor och det var under Sandras första resa hit, sommaren 2015, som hon förstod vad volontärarbetet innebar. Det är en enorm uppgift att samordna uppgifterna och mycket saker som ska göras.

– Det är verkligen en stor apparat och mycket logistik. Alltifrån att på morgonen hämta alla grejer som finns magasinerade på plats, inventera och se vad som behövs och att föra journaler som sedan ska hållas ordning på från år till år.

Sandra har nu varit på Jamaica i två omgångar. I somras blev hon tillfrågad om att vara volontäransvarig, vilket hon tackade ja till och tyckte var spännande. Hon upplever att hon förstår sammanhanget och helheten och vilken skillnad man kan göra för folket.

Projektet som Sandra Carlsson arbetar med heter A Child’s Smile och sommarens volontärresa till staden Mandeville var den fjärde i ordningen. Under årets resa behandlade och utbildade teamet 731 barn och under åren som har gått har uppemot 4 000 barn fått hjälp med sina tänder, både vad gäller lagningar, fluorbehandling och utdragning.

– Det är ett häftigt teamwork och fantastiskt hur mycket man kan utföra. Vi har inte mycket mer än en stol och ett bord, ändå får man så mycket gjort och ett underbart bemötande på plats. Jag skulle verkligen vilja rekommendera andra att söka volon-tärarbete utomlands. Det finns så mycket viktigt som du kan ge och det ger också så mycket tillbaka. Det känns oerhört meningsfullt.

 

Sandra Carlsson

Ålder: 30

Yrke: Tandsköterska

Bor: Stockholm

Gör: Arbetar som tandsköterska på Tandvården Sergel och tidigare på Folktandvården i Ronneby.

Det bästa med att vara tandsköterska: Jag gillar att ha mycket omkring mig och som tandsköterska har du fullt upp om dagarna och ett intressant och varierande arbete.

Därför ska man arbeta som volontär: Du får komma ut i världen och se dig omkring och får möjlighet att göra verklig skillnad och hjälpa människor i utsatta områden. Det får dig att må bra och ger hela din yrkesroll en helt ny känsla av mening och delaktighet.

 

Josefine Bjelkholm