Svenska volontärer får Jamaicas barn att le

− Tandsköterskorna . är allra viktigast för vårt projekt, brukar jag säga. Utan dem kan vi inte göra särskilt mycket.
På Yrkeskonferensen berättar Linda Motou, initiativtagaren till A Child’s Smile, mer om organisationen som utfört närmare 4 000 behandlingar på Jamaica.

För många är Jamaica en glimt av paradiset . Men på ön, där sockerrör odlas i stor skala, kan fattiga människor med tandvärk få köa flera dagar i väntan på behandling. Och kunskapen om hur man ska sköta sina tänder är låg: många känner inte till sambandet mellan socker och karies.

− Jamaicanerna, både vuxna och barn, äter jättemycket socker och det är socker i nästan allt de dricker. Läsk är ofta billigare än vatten, säger Linda Motou, tandhygienisten bakom välgörenhetsorganisationen A Child’s Smile.

Idén fick hon under ett besök på Jamaica 2010.

− Jag såg hur illa ställt det var med tandhälsan bland fattiga människor, inte minst bland barn.

Vid hemkomsten tänkte Linda först ta initiativ till en hjälpinsamling. Hon tog upp frågan med ett par kollegor.

− Men sedan blev vi lite modigare och insåg att vi skulle göra en större insats om tandvårdsteam från Sverige kunde åka dit och hjälpa på plats.

Så föddes organisationen A Child’s Smile, som bygger helt på idealitet och frivillighet. 2012 åkte Linda tillsammans med en tandsköterska till Jamaica för att ordna med arbetstillstånd, boende, transporter, arbetslokaler med mera. Året därpå, 2013, gjorde ett svenskt team den första volontärresan. Totalt har det blivit sju resor till Jamaica. Normalt reser två grupper varje år: en i juli och en i augusti.

Tandvårdsteamen kan, beroende på vilka som anmält sig, se lite olika ut.

− Men målet är att ett team ska bestå av tio personer: två tandsköterskor, tre tandläkare och fem tandhygienister, säger Linda.

Tandsköterskorna sköter sterilen och assisterar tandläkare men har också egna patienter. Och lägger mycket jobb på att informera och instruera.

− De gör egentligen allt! Utom att dra ut och laga tänder…

Intresset för att delta i projektet är stort − och växande.

− Det är jätteroligt. De som åkt med oss har i de flesta fall varit väldigt nöjda och spridit informationen till sina kollegor. De känner att de gör en stor insats och möts av en enorm tacksamhet.

Volontärerna betalar sin resa själva. Flygbiljetten kostar runt 10 000 kr.

− Dessutom betalar man 7 500 kr till vår organisation för mat och logi, lokala transporter, arbetstillstånd och försäkringar. Det ingår också en weekend med hotellboende.

Vistelsen är totalt 19 dagar, varav tio dagars arbete, tre resedagar och sex lediga dagar.

− Men ibland stannar folk kvar efter också och tar ut lite extra semester.

Arbetet sker inte i kliniker, utan i skolor och samlingslokaler som man når med mobila enheter kring huvudstaden Kingston och staden Mandeville.

− I år är målet att behandla runt 1 200 patienter. En del av dem är återkommande. Vi för journaler på alla, berättar Linda.

Den utrustning man använder är väldigt enkel.

− Vi har ingen röntgen eller högtryck. Det betyder att vi saknar borr och luft.

Teamen gör extraktioner av tänder, främst mjölktänder, och fyllningar med handexkavering.

− Fyllningarna görs med Fuji och håller i många år, framhåller Linda.

Den ordinarie tandvården på Jamaica dras med stora problem.

− Framförallt är den underbemannad, köerna är jättelånga. Man blir inte kallad, patienter dyker upp när de har ont. Man kan sitta flera dagar och vänta på sin tur, trots smärtan.

Problemen är värst i fattiga områden. Och det är där A Child’s Smile jobbar.

− Där finns ingen förebyggande vård. Därför är information minst lika viktigt som de akuta insatserna. Vi vill ju bidra till en långsiktig förbättring.

Bland annat har man tagit fram och delar ut en serietidning med två figurer som heter ”Tooth Friend & Tooth Ache in Jamaica”.

− De två är kompisar, men ena har kunskapen och den andra inte. Serien är anpassad efter den jamaicanska kulturen, med hänsyn till vad man äter och dricker, förklarar Linda. Vi ställer frågor till patienterna för att se om de vet vad som orsakar karies. Kunskapsnivån har ökat väldigt mycket hos de barn som vi behandlat och informerat tidigare. Det är otroligt glädjande!

A Child’s Smile

  • Startades 2011 för att driva volontärprojekt inom tandvård
  • Har hittills genomfört närmare 4 000 behandlingar på Jamaica och har planer på projekt i ett annat land
  • Har runt 100 medlemmar som betalar 200 kr/år, vilket tillsammans med donationer från företag finansierar verksamheten
  • Vill du bli medlem eller veta mer? Besök hemsidan: www.achildssmile.com