Tro inte att du är nåt

Håll dig . på mattan. Du får vara med men du får inte synas och märkas. Du får inte sticka upp. Du får inte ta plats.

Det handlade om att jag skulle få vara med i ett stort projekt om äldretandvård i landstinget . Vad kul! Hjärtat gjorde hoppsasteg i bröstet. Jag älskar att jobba med kommunikation som når fram. Jag ger allt. Jag lånar ut min hjärna, mitt hjärta, mina erfarenheter och min kunskap.

 

Vi står inför en stor och komplicerad utmaning. Patienterna blir äldre. De gamla. Vi och dom. Vi är friska och kloka. De är sjuka och glömska. De glömmer hur man gör med tänderna. De börjar fika med kaffebröd lite då och då. De piggar upp sig med nån syrlig karamell här och där. Ett glas flädersaft av den bästa. Nomnomnom.

 

Människor som levt länge. Som överlevt barndom, utbildning, anställning, familjeliv, ont om pengar, gott om pengar, hjärtesorg, cancer, flytta till lägenhet, huvudvärk, missbruk, bantning, träning, gamla föräldrar, handikappad fru, rensat garderober, frissan!, all denna tandtråd. Fantastiska, förfärliga människor. Krävande, nöjda, elaka och genomtrevliga. Alltså människor. Precis lika olika som du och jag och han och hen och den. Hur svårt kan det va att klumpa ihop dem? Eller, snarare, är det alls möjligt?

 

Nåväl där skulle jag vara med. I kommunikationsgruppen. Aaaah. Bara jag höll mig på mattan. Det telefonsamtalet med den personen glömmer jag aldrig. Jag sa inget då men nästa person som ber mig hålla mig på mattan kommer att få uppleva vad det väcker inom mig. Beware.

 

Lyft varandra, låt varandra blomma, gläd dig åt andras framgångar, entusiasm och energi. Särskilt vi kvinnor behöver ge varann frihet. Släpp kontroll, bränn alla gamla våta filtar vi lägger över varann. Ska du hålla dig på nån matta så är det för att flyga högt över ängarna på den. Våga tro att du är nåt. Våga tro att du kan nåt. Tro att du duger. Jag lovar, det håller, det bär!

 

Frihet och framgång önskar jag er nu alla!

 

Grattis, vår finaste goda underbara blommande energiska Johanna Ene till titeln Årets tandsköterska 2017!

 

Karin Sjögren
Odont DR, Leg tdl, kommunikatör
karinsjogren@telia.com