Hannah saknade lärobok i protetik – skrev en egen

Hannah Sjöholm har protetiken i generna. Så det är kanske inte så konstigt att hon tog saken i egna händer när hon saknade relevant läromedel – och författade en egen lärobok i protetik. Foto: Johanna Ene

Hannah Sjöholm, 29, . är en nyutbildad tandsköterska som vet ovanligt mycket om portetik. Så mycket att hon nu skrivit en bok i ämnet!
– Jag upptäckte att det inte fanns någon lärobok i protetik för tandsköterskor. Därför skrev jag en själv, säger Hannah.

Det ligger i generna brukar man säga . Hennes mamma och pappa är tandtekniker. Precis som hennes bröder, två farbröder, farföräldrarna…ja, i princip hela släkten.

Därför var Hannahs yrkesval – tandsköterska – lite otippat.

Fast länge såg det ut som att släkten Sjöholm skulle begåvas med ännu en tandtekniker. Hannah gick bl a en tandteknisk utbildning i Kalifornien.

– Men jag kände att jag saknade kontakten med människor, med patienterna. Och möjligheten att få göra många olika moment: avtryck, röntgen, tandsten, m m. Som tandsköterska får du allting blandat, det tycker jag är roligt.


Idag jobbar hon
på Oral Design, en tandvårdsklinik med estetisk inriktning i Klippan, Skåne, där hon har stor nytta av den tandtekniska erfarenheten.

– Absolut! Det hjälper mig bl a när jag gör provisorier. Vi jobbar mycket med kronor och broar och sådant.

Hon läste till tandsköterska i Helsingborg och blev klar i december 2015.

Och hon gillade det mesta under utbildningstiden.

– Men läroböckerna var inte mycket att hänga i julgranen. Det saknades helt studiematerial i protetik, riktat mot tandsköterskor.

Då tog Hannah saken i egna händer. Hon började skriva just en sådan bok, egentligen ett pedagogiskt upplagt och rikt illustrerat häfte på 44 sidor, som kom ut i maj i år.


Titeln var självklar:
”Protetik”. Och även om den i första hand vänder sig till tandsköterskeutbildning har hon också mött ett stort intresse från kliniker runt om i landet: direkt efter utgivningen köptes den in av över 100 kliniker.

Hon har också, med boken som underlag, satt ihop en gedigen föreläsning om protetik för tandsköterskor. Den har hon redan hållit tre gånger på skolan i Helsingborg, där hon också sitter med i ledningsgruppen.

Snabbt marscherat med andra ord: från elev till författare och lärare.

– Ja, det har gått fort. Och jag har fått väldigt bra respons. I höst ska jag även hålla en kurs vid tandsköterskeutbildningen i Växjö. Det ska bli jätteroligt!

Björn Hultman