Därför drogs julklapparna in

Johanna Ene skrev en uppmärksammad blogg med rubriken ”När julklappen blev en örfil” i senaste numret av Tandsköterskan (4-2017). Där kritiserar hon bl a beslutet att dra in julklapparna till personalen i Folktandvården Västra Götaland. Blogginlägget i sin helhet kan även läsas på STF:s hemsida. Här svarar tandvårdsdirektören Gunnar Eriksson på kritiken:

”För fyra år sedan beslutade tandvårdsledningen för Folktandvården Västra Götaland att avskaffa den individuella julgåvan och istället öka bidraget till våra välgörenhetsprojekt i Sydafrika och Rumänien. Beslutet togs efter en diskussion med klinikcheferna. Det kan också nämnas att julgåvan dessförinnan köptes från ett kooperativ bestående av ensamma mödrar med syfabrik i en av Kapstadens kåkstäder. Det uppfattades positivt av många.

Gunnar Eriksson, Tandvårdsdirektör Västra Götaland

Sedan dess har julklappspengarna använts till att förbättra tandhälsan i kåkstäder i Kapstaden och för barn och unga i Rumänien. Bland annat har det inneburit att vi kan skicka fler medarbetare för att jobba på kliniker i kåkstäderna. Nu åker två team bestående av tandsköterska, tandhygienist och tandläkare på en kombinerad studie- och utvecklingsresa till Kapstaden varje år.

Jag förstår att det kan bli en negativ reaktion när en julklapp tas bort, men vi har också fått många positiva reaktioner från medarbetare på att vi lägger pengarna på välgörenhet och utveckling istället. Varje klinikchef på respektive klinik har dessutom möjlighet att ordna julfirande och med det lyfta sina medarbetare på andra sätt.

Till sist vill jag poängtera hur viktigt det är att varje medarbetare blir sedd. Personligen gör jag 10-15 klinikbesök per år och är med på ungefär lika många dialogfrukostar. Syftet är just att våra medarbetare ska känna sig sedda och att vi ska ha en dialog kring vad som kan bli bättre.”