Vilken årstid är du? Testa dig själv!

Äntligen en teori som håller . Vetenskapligt stöd hela vägen. Ingen mer evidens behövs. Det du får veta här kommer att påverka dig resten av ditt liv.

Färganalys gjorde man på 90-talet . Många gick runt i klädaffärer med färgkartor. Det här liknar, fast det är lite mer. Lite mer om själva livet och personligheten.

Vi är lika hon och jag. Hon har lika lång utbildning som jag. Ungefär samma ålder. En hel del gemensamt – känns det som när vi möts. Vi är på samma våglängd. Jag kallar henne Mia här i berättelsen.

Vi har gjort ett jobb ihop. Vi pratar och skrattar. Så, ett par klick bort, blir vi vänner på facebook och klick klick följer vi varann på instagram.

Hon postar ofta. Bilder som hon tar hemma. Inomhus. Utomhus. Alla väggar är vita. Golven grå. Möblerna svarta. Speglar. Spotlights. Miljöerna ger mig gåshud.

Äntligen helg! Skriver hon och lägger en bild på sin ”favoritobduktionssal” hemma. Klinik och patologi i lika dos. Hennes fredagsmys hemma blir fredagsrys för mig. Jag orkar snart inte se mer.

Så hör jag skådespelaren Stina Ekblads sommarprat i P1. Finns på sr.se

Stina berättar att vi alla har en årstid som vi lever och trivs bäst i. De andra årstiderna är transportsträckor till min egen, säger Stina.

Jag ser mig om hemma. Röda fåtöljer, trägolv, röda mattor, filtar i rött och guld, gröna väggar, orange i hallen, pelargonior, mörkbrun bokhylla… en solig dag i september! Där är ju jag!

Stina Ekblad är februari säger hon. Gråvitt med svarta trädstammar och ett isvitt ljus som når igenom mörkret över horisonten. Där har vi Stina. Där har vi ju min nya bekant Mia! Så skönt att få detta förklarat. De älskar den årstid jag plågas av. Den kalla långa torra smärtsamma månaden februari är deras bästa tid.

 

Nu börjar testet:

Gå till din favoritplats, hemma eller var det råkar vara. En favoritplats kännetecknas av att du vill vara där. Hänga ett tag. Där kan du vara dig själv. Du längtar dit.

Kolla runt. Lägg märke till färger och former. Vilka färger? Fullt med möbler? Stort och luftigt eller fullt av saker?

Kan du själv se vilken slags natur och miljö du själv trivs i? Hela färgskalan finns i våra olika årstider, det kan skilja på en månad beroende vilken breddgrad du bor på. Är det kalt som i nakna februari eller är det fluffigt och runt som i sommarens yviga björkdungar i din bästa miljö?

När du vet vilken årstid du trivs bäst i vet du också hur du ska fortsätta i din inredning och omgivning. Och, bäst av allt, låta andra njuta sina årstider utan att känna att de är fel ute. Det känns bra att ha fått en årstid som förklarar de kala väggarna på instagrambilderna.

Jag tänker att vi kan leva ihop i en familj med olika favoritårstider samtidigt. När vi vet om varandras olika behov och trivselfaktorer kan vi lättare förstå varann. Det finns inget som är rätt eller fel. Det finns ingen vetenskap eller evidens heller om nån trodde det.

 

Nu står vi på tröskeln till Stina Ekblads februari. Njut alla ni som också älskar detta. Själv andas jag lite grundare, väntar, står ut och tackar Gud när den är över.

 

Vi ses på andra sidan februari!