Vi måste våga diskutera det känsliga

Äntligen börjar . det närma sig sommar, vilket är härligt efter en ordentlig vinter i vårt avlånga land.

Äntligen börjar . det närma sig sommar, vilket är härligt efter en ordentlig vinter i vårt avlånga land.

Året började med vår yrkeskonferens i februari. Det var många deltagare och utställare i år, närmare 350 totalt, och det är imponerande att Clarion lyckades klara av lunchserveringen på ny rekordtid: 12 minuter!

Vi i styrelsen vill  passa på och tacka alla som hade hand om vår yrkeskonferens på Clarion Hotel Sign.

Utbildningen är som alla vet Svenska Tandsköterskeförbundets absoluta hjärtefråga. Vi accepterar inte att outbildad personal kallas för tandsköterskor – och vi tänker fortsätta driva det kravet.

Det spelar ingen roll om de som tas in kallas lärlingar eller något annat. Man kan fråga sig vad det sänder för signaler – speciellt i dagens läge, när vi vill att fler ska utbilda sig för att möta de växande behoven inom tandvården.

För mig själv har första året som ordförande inneburit full fart framåt och en massa positiva händelser. Vi har startat samtal med facken angående outbildad personal och försöker få till en gemensam skrivelse.

Vi arbetar också vidare med att förverkliga en behörighet för utbildade tandsköterskor. Jag tror nämligen att i framtiden är det vi utbildade som väljer var vi vill arbeta. En arbetsgivare som satsar på oss tandsköterskor har mycket att vinna. Den som inte gör det…ja, den får stå sitt kast.

Med en behörighet vinner vi i respekt. Det kommer att höja yrkets status och på sikt lönerna.

Tillsammans med nordöstra kursnämnden i Tandläkarförbundet har vi gjort en kurs i protetik för tandsköterskor som redan är fullbokad, vilket är fantastiskt. Det visar det stora intresset att vidareutbilda sig, men det måste också löna sig. En tandsköterska måste helt enkelt kunna leva på sin lön!

I detta nummer av Tandsköterskan belyser vi just lönefrågan, med utgångspunkt från att nyutbildade tandsköterskor hoppat av yrket till följd av den låga lönen. Vi är nog alla överens om att så får det inte vara – och vi måste våga diskutera dessa känsliga frågor.

Med dessa ord vill jag önskar Er alla en skön sommar med förhoppningsvis en massa sol och sköna lata dagar för att ladda batterierna.

Förbundsordförande Erja Anttonen