Rocka loss med tandborsten!

”Rocka munnen” . kallas ett nytt digitalt spel som ska göra tandborstningen roligare – och bekämpa karies.
Namnet anspelar på musiken som ackompanjerar spelet, som nu lanseras inom folktandvården i hela Sverige.

Initiativet kommer från Folktandvården i Värmland . När idén presenterades valde övriga regioner och landsting att hänga på.

Upplägget är enkelt: för att kunna rocka munnen laddar man ner en app, som från och med nu i juni finns helt gratis på App Store och Google Play.

Tanken är att barn ska borsta tänderna samtidigt som man spelar. I appen kopplas tandborstning och skärmtid ihop, så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma.

Målet är att det där tjatiga ”du måste” ska förvandlas till ett uppspelt ”jag vill!” när det är dags för tandborstning.

Annika Gustafsson, verksamhetschef på Folktandvårdens specialisttandvård i Örebro län, har just testat spelet på två syskon.

– Storebrodern, sex år, tyckte det var lite häftigt att jaga de här flourbollarna, även om han kanske tyckte att det finns häftigare spel. Men när han förstod att man kunde tävla och få poäng så var han jättenöjd.

– Lillasystern, som ska bli fyra år, tyckte det var jättehäftigt att lyssna på musiken och se när tandborsten for runt i munnen.

”Rocka munnen”-spelet visar hur man borstar tänderna från första tanden i underkäke till sista tanden i överkäken. Samtidigt ska man leta rätt på flourbollar och då får barnen poäng.

Musiken börjar direkt när man loggar in, samtidigt som barnet ska borsta tänderna. Spelet håller på i två minuter, så länge det ska ta att borsta tänderna.

– Målet med spelet är att det ska vara ett stöd till föräldrar och bidra till lärande genom lek och spel, säger Annika Gustafsson.

– Vi kommunicerar med barnen på deras arena och når samtidigt föräldrar, allt för att barnen ska få en så bra munhälsa som möjligt.