Carolin utbildade sig till tandsköterska men hoppade av på grund av lönen

När Carolin Uotinen . utbildat sig till tandsköterska valde hon att inte börja jobba. Det gjorde inte heller sex av hennes klasskamrater. Skälet? För låg ingångslön.

Strax före jul tog Carolin Outinen examen från sin YH-utbildning till tandsköterska . Hon såg mycket fram emot att få jobba med yrket som hon valt.

– Tidigare var jag optikerassistent, men ville utvecklas och bli mer vårdande. Så jag sade upp mig från min tjänst och pluggade till tandsköterska, säger Carolin Uotinen.

Carolin var övertygad om att hon som var lättlärd, framåt och med lång arbetslivserfarenhet skulle fixa att bli en duktig tandsköterska. Under den sista praktiken på Folktandvården medicinsk tandvård på Danderyds sjukhus trivdes Carolin väldigt bra.

– Det kändes som om jag passade in från dag ett, och innan jag skulle sluta kallades jag till en intervju där de erbjöd mig en tjänst.

Carolin var tydlig med att hon gärna jobbade på kliniken i Danderyd, men att hennes minimikrav på lön var 24 000 kronor i månaden. Chefen återkom med beskedet att i vanliga fall är ingångslönen för en tandsköterska hos Folktandvården 20 000, men att hon hade lyckats pressa upp Carolins lön till 22 000 kronor.

Efter att ha våndats några dagar fattade Carolin beslutet att tacka nej till jobbet i Danderyd.

– Jag har över tio års erfarenhet av serviceyrken och att bemöta människor, då tycker jag att jag ska kunna få en högre lön än någon som är 20 år och gått direkt till tandsköterskeutbildningen från gymnasiet.

Carolin ifrågasatte lönesättningen hos Folktandvårdens personalchef centralt, Elisabeth Wennström, men fick bara svaret att man följt de principer och riktlinjer som gäller för anställning av nyutexaminerade tandsköterskor.

I stället sökte Carolin jobb på ett äldreboende nära sitt hem i Åkersberga. Som outbildat vårdbiträde fick hon 21 500 kronor plus möjligheter till jourtillägg och ett jobb som passade hennes vardag bättre.

Men hon kunde trots allt inte släppa drömmen om ett tandsköterskejobb och fick till slut napp. Sedan i början av april har Carolin en tjänst på en privat klinik och får 26 000 kronor per månad.

Hon är övertygad om att den offentliga tandvården måste höja sina löner för att kunna konkurrera om personalen. I Carolins klass var det sex kvinnor förutom hon själv som åtminstone till att börja med aktivt valde bort tandsköterskeyrket. Hon säger att det är när man ska ut i yrkeslivet och inser de låga lönerna som man tappar lusten.

– Jag tror att Folktandvården kommer att få stora problem med sin rekrytering. De behöver oss tandsköterskor. Vi kan inte acceptera deras ingångslöner. Jag skulle vilja säga att det är en kvinnofälla att tacka ja.

Carolin är stolt över att vara tandsköterska, och vill att alla tandsköterskor ska värna sin yrkesstolthet.

– Vi måste tillsammans se till att lönerna höjs. Ingen annan kommer att göra det.

Linda Swartz
 

Kommentar från Folktandvården Stockholm

Elisabet Wennström, personalchef på Folktandvården Stockholm, bekräftar att ingångslönen för en nyutbildad tandsköterska utan arbetslivserfarenhet är
20 000 kronor i månaden.– Men de som vi idag anställer har nästan undantagslöst en arbetslivserfarenhet så det är i princip inga som får 20 000 som nyanställd tandsköterska. Det går inte att ange någon genomsnittlig faktisk ingångslön eftersom vi har nyutexaminerade tandsköterskor som är 30–50 år och med väldigt varierande erfarenhet.Finns det planer på att höja ingångslönen för tandsköterskor hos Folktandvården Stockholm?– Nej. Vi har inte höjt ingångslönerna för tandläkare eller tandhygienister för 2018 varför det inte heller är aktuellt att höja ingångslönerna för tandsköterskor. Hur arbetar Folktandvården för att locka fler tandsköterskor?– Vi är en bra arbetsgivare som har utvecklat flera olika karriärvägar även för tandsköterskor de senaste åren.