Lea – tandvårdens nya superhjälte

Barnen i Skåne . får under hösten en ny superhjälte – Lea!
Lea är tandväktare och huvudperson i tre böcker som delas ut till Folktandvården Skånes yngsta kunder.

De allra minsta får pekboken ”Det kittlas” . Från 3-årsåldern får barnen sagoboken ”Leas första uppdrag” och från 6-årsåldern kapitelboken ”Lea Tandväktare”.

Totalupplagan är på 150 000 exemplar och böckerna delas ut gratis i samband med tandläkarbesöken.

– Runt 80 procent av Skånes barn kommer till oss regelbundet. Det är något vi är stolta över och vi vill såklart ge dem en bra känsla när de är hos oss, berättar Marika Qvist, VD Folktandvården Skåne.

– Med Lea har vi skapat en kompis som kan följa barnen från första besöket ända tills de börjar närma sig mellanstadiet.

Hon ser läsandet som nyckeln till kunskap och stärkt självkänsla.

– Folktandvården Skåne är en kunskapsdrivande folkhälsoaktör som bidrar till barnens hela hälsa och välbefinnande. Jag är övertygad om att Lea blir en vän och väktare på vägen.

Böckerna har skapats i samarbete med författaren Ann-Charlotte Ekensten och mangaillustratören Catarina Batista. Målet var att skapa en tandfé i tiden.

– Lea kallar sig för Tandväktare istället, det låter tuffare. Hon har superkrafter – bland annat superhörsel, så att hon kan höra när barn vickar på tänderna, säger Dimitra Kavakliotis, projektledare på Folktandvården Skåne.

– Det är viktigt för oss att barnen får uppleva äventyr med henne och kanske äntligen kan få en förklaring till varför tandfén samlar på tänder.

29 september arrangerade Folktandvården Skåne barndagar och boklansering på flera kliniker i Skåne. Lea-böckerna delas ut på Folktandvården Skånes samtliga kliniker.