Hannah blev Årets Tandsköterska 2019

Hannah Sjöholm från Klippan i Skåne blev Årets Tandsköterska 2019. Fotograf: Ann Jonasson Lignercrona

– Fantastiskt, . helt underbart! Jag är både stolt och rörd.
Det var en omtumlad Hannah Sjöholm, 30, från Klippan i Skåne, som tog emot tandsköterskornas finaste utmärkelse vid den stora yrkesgalan i Stockholm på torsdagskvällen.

Årets Tandsköterska var höjdpunkten under galabanketten vid Svenska Tandsköterskeförbundets Yrkeskonferens på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

Priset tillföll alltså Hannah Sjöholm som jobbar på privatkliniken Klippan Dental. Och hon vill gärna dela med sig av äran:

– Den här utmärkelsen känns som ett erkännande, inte bara för mig själv utan för hela teamet på kliniken. Där sätter vi verkligen patienten i centrum och jobbar t ex med PT, personlig tandvårdare, säger Hannah.

– Ett stort tack också till kollegorna som nominerat mig – ni är bäst!

Hannah är specialiserad på oral protetik – alltså kronor, broar, proteser eller implantat som ersätter förlorade tänder. 2017 skrev hon till och med en egen bok i ämnet, Protetik, riktad till tandsköterskor.

– Det gjorde jag för att det saknades en sådan lärobok. Den har köpts in av många skolor och kliniker och jag har även fått hålla kurser runt om i landet. Det vill jag fortsätta med! Jag brinner verkligen för protetik, säger Hannah.

Juryns motivering till Årets Tandsköterska 2019 löd så här:

”Hon för tandvård framåt genom att dela med sig av sin kunskap och modigt ta kliv in i framtiden som kan bana väg för alla oss tandsköterskor.

Ung i branschen och redan författare till boken Protetik som nu används på tandsköterskeutbildningarna. Hon har även arbetat fram en omfattande kursdag som följer boken. Av en tandsköterska, för tandsköterskor är värdefull kunskap. Hannah är en stark person som sprider både värme och glädje kring sig, en person vi behöver med oss in i framtiden.”

Utöver ära och diplom får Hannah gå valfri kurs i Sveriges Tandläkarförbunds regi och får Rosenseriens hudvårdskit (totalt värde ca 13 000 kr). Hon får också fri tillgång till alla föreläsningar på Odontologiska Riksstämman 2019.

Bakom Årets Tandsköterska står Svenska Tandsköterskeförbundet och ApoEx. I år delades titeln ut för sjunde gången.