Extrajobbet ger yrket nya perspektiv

Hon är snart . färdigutbildad tandsköterska – nu arbetar Ida Vågberg också på STF:s expedition några timmar i veckan.
– Det ger mig en chans att få fler perspektiv på yrket som tandsköterska än bara det kliniska.

Ida Vågberg bor utanför Njurunda på en liten gård med höns och får . Hon har jobbat i butik och på det lokala gårdsmejeriet, men för två år sedan kände hon att det var det dags för något nytt. Genom uteslutningsmetoden kom hon fram till att hon ville gå tandsköterskeutbildning.

– Jag kollade in alla möjliga olika yrken. Och sedan strök jag allt som kändes orimligt eller ointressant. Hjärnkirurg åkte bort ganska snabbt! I ett helt år funderade jag och landade till slut på tandsköterska. Jag kom nämligen fram till att jag vill jobba med människor men inte så sjuka som det skulle bli om jag blev sjuksköterska. Tandsköterskeyrket passar perfekt, det är varierande och omfattande.

Hon började på Yrkesakademiens distansutbildning i Sollefteå hösten 2018 och valet känns fortfarande helt rätt. Det är mycket att plugga, både självstudier och webbföreläsningar.
– Det fyller mina dagar, men är väldigt roligt. Lärarna gör allting så intressant och klassen är bra.

De träffas för genomgångar ungefär två dagar per månad, ibland har de då praktiska övningar, oftast på Folktandvården i Sollefteå efter att mottagningen har stängt för dagen. Utbildningen har också tre praktikperioder, så kallade LIA (lärande i arbete), Ida har just avslutat fem veckor på Folktandvården i Nacksta.

– Det var jättekul! Men en del moment behöver jag få mer rutin på för att bli helt bekväm med.

Eftersom studierna är på distans så är studietiden rätt så flexibel och Ida har möjlighet att jobba några timmar i veckan och ta igen pluggandet på kvällar och helger i stället. Hon blev därför jätteglad när STF: s förbundsordförande och verksamhetskoordinator Marie Udén kontaktade henne och frågade om hon kunde tänka sig att göra en insats på expeditionen.

– Jag blev medlem i förbundet direkt när jag började studierna och har följt med i allt som händer sedan dess.

Till att börja med lär sig Ida medlemsregistret och registrerar nya medlemmar.

– Efter hand kommer jag att sätta mig in i mer och mer av alla sysslor på expeditionen. Det är väldigt mycket olika saker och förbundet arbetar väldigt brett. Det ska bli spännande att få ta del av allt som förbundet håller på med.

När Ida är färdig med utbildningen till jul hoppas hon kunna fortsätta att kombinera jobbet på expeditionen med att jobba kliniskt.

– Förbundets arbete ger ytterligare en dimension till yrket och ett annat perspektiv. Att ha en deltidstjänst på en tandvårdsklinik och en på expeditionen vore perfekt!

 

Madeleine Wendel

Det här är Ida!

 

Namn: Ida Vågberg

Ålder: 30 år

Bor: Generationsgård i Ängom, i Njurunda utanför Sundsvall

Gör: Jobbar från nu några timmar i veckan på Tandsköterskeförbundets expedition, färdig med tandsköterskeutbildning till jul

Familj: Sambon Daniel och dottern Stina, snart tre år.

Intressen: Familjens gård med höns, får, två hundar och en katt

Dold talang: Virkar babyfiltar av mormorsrutor på löpande band!