Årets kurs 2019

Sektionen för protetik och bettfysiologi har haft kurs och årsmöte på Långholmen i Stockholm 16-17 maj 2019.

43 intresserade systrar samlades till kurs när solen äntligen började skicka ut några värmande strålar.

Ett stort tack till sköterskorna på Eastmaninstitutet med Annika, Annika och Jessica i spetsen som anordnade denna kurs med intressanta föreläsare från Eastman.
Vi fick ta del av tandl. Sara Vaderlind-Lanefelts föreläsning om ”Smärta i kropp och knopp, vad kan vi i tandvården göra för patienter med kronisk smärta”. Intressant men samtidigt lite tragiskt då smärtan smyger sig ner i allt lägre åldrar. Barn och ungdomar som har smärta som ibland beror på deras situation i samhället som är fyllt med krav och att man ska prestera. Tandsköterska Åsa Haglund har special utbildat sig i detta och berättade att hon möter många ungdomar som hon har ett handlingsprogram för att kunna hjälpa till att lindra eller bli av med smärtan.
Övertandl. Ulrica Gidlund höll ett intressant föredrag om ”Dental erosion. Modernt tandslitage kopplat till livsstil och hälsa.” Idag finns det så mycket mer än vatten att dricka och släcka törsten med. Dryck som kan påverka tänderna beroende på hur/när/och hur mycket man dricker. Eller när man inte mår så bra under en längre tid där magsaften påverkar tänderna. Vi fick se olika exempel på hur det kan se ut och vad vi i tandvården kan titta efter vid undersökning.
”Juvenil protetik, protetik i det växande bettet.” Övertandl. Ann Lindunger visade och berättade om detta ämne. Vad kan man göra i ett växande bett när tänder fattas av olika anledningar och patienten allt oftast vill ha ett fint leende. Det finns mycket som går att göra, ibland med mycken klurighet och erfarenhet och tålamod. Då det är ett växande bett i personer som fortfarande växer både mentalt och fysiskt så är en viktig ingrediens för att lyckas, kommunikation. Kommunikation mellan tandl., tandsköterska och patient.
Övertandl. Kristina Stenback berättade om ”Bettutveckling. Kontrollrutiner och tillväxt. Samarbete ortodonti-protetik.” Tänk vad kroppen är finurlig, de flesta av oss får ett fint leende både i det primära och permanenta bettet. Men ibland så finns det inte plats att parkera på rätt ställe, ibland blir det flera som parkerar alldeles för tätt och ibland finns det ingen att parkera trots en tom plats. Ja, allt detta fick vi kunskap om och hur man kan hjälpa till för att ordna en plats, att få tänderna att placera sig där vi vill. Vi fick också kunskapen om hur viktigt det är att kontrollera hur bettutvecklingen följer, att skriva remiss i rätt tid så tid och plats finns att rätta till felparkeringarna.

Tack alla föreläsare!

Under torsdagen fick vi även en föreläsning om ”Energi, livsglädje och stresshantering”. Föreläsaren själv fick prova på detta under dagen då hon pga tågförsening kom flera timmar senare än tänkt. Men hon kom, Anneli Pompe äventyrare och inspiratör, med energi och livsglädje. Hon berättade på ett entusiasmerande sätt sin livsresa att utmana sig själv och vara nyfiken. Att hitta lösningar och inte ge upp. Anneli som satte världsrekord i djupdykning på 126m för ngr år sedan och som utmanat sig själv med att bestiga Mount Everest.

Ingenting är omöjligt.
Två härliga dagar på Långholmen. Tack till alla!

Nästa kurs blir i 14-15 maj 2020 och då i Jönköping. Hoppas vi ses.