Kurs gav insikt om vikten av bra patientrelationer 

SEKTIONSNYTT: . Gyllene Tiders nya singel heter ”Jag drömde jag mötte fluortanten”. Kanske Per Gessle också fantiserat om tandsköterskor. Han dök i alla fall upp i receptionen när sektionen Parodontologi och Endodonti nyligen hade kurs på hans Hotel Tylösand.

Men det var inte honom de kommit för att lyssna på . Och det insåg nog popstjärnan för han hastade iväg lika snabbt som han kom. Det som fått de 30 medlemmarna i sektionen att stråla samman var istället fyra intressanta föredragshållare.

– Jag uppskattade verkligen Emma Gatmons föredrag om hur viktigt det är att redan i telefon med patienten kunna avgöra hur akut situationen är, säger nöjda deltagaren Lena Snäck.

Emma Gatmon är endodontist och hon gav tips på frågor som kan avgöra ifall patienten som ringer ska komma omgående eller om det kanske rentav räcker med rådgivning i telefon. Att exempelvis ta reda på hur allmäntillståndet är, hur länge personen känt smärta och i vilka sammanhang det gör ont. Med rätt information kan de patienter som verkligen behöver vård snabbt få det. Andra, vars problem inte förvärras nämnvärt om de väntar en smula, kan få en tid längre fram i kalendern.

Även parodontologen Claes Virdeborns föredrag handlade om patientbemötande. Han pratade om vikten av att få patienten att känna sig trygg, att inte vara för rättfram utan att ta det lugnt och ta reda på vad just den här personen behöver hjälp med.

– Det var väldigt bra information. Parodonti är en smygande sjukdom och många som kommer till oss skäms för att de inte har skött sin munhygien. Det är otroligt viktigt att vi är möter dem på ett bra sätt, säger Katarina Löwenbeck ordförande i sektionen.

Claes Virdeborn visade sig inte bara vara parodontolog utan även entertainer och när föredraget var över plockade han plötsligt fram gitarren och underhöll med sång och musik innan det var dags för middag. Ett annorlunda inslag som uppskattades stort.

De övriga två föreläsarna tog upp mer medicinska ämnen. Endodontisten Zlatan Silnovic pratade på temat ”Den snyggt rotfyllda tanden, varför blir den inte bra?”  om vikten av rengöring om hur bakterier kan växa till sig och orsaka att ingrepp måste göras om. Sist men inte minst fick deltagarna höra om den senaste forskningen om parodontal påverkan på hjärt-kärlsjukdomar, ett samband som blivit allt tydligare på senare tid. Det var parodontologen Olle Holm som berättade om det.

Vikten av att hålla rent vid ingrepp och hur det kan gå om bakterier får möjlighet att växa till var framhölls under föredraget av endodontisten Zlatan Silnovic.

De medicinska föredragen upplevdes av åhörarna som mer grundläggande än de andra två som var mer inriktade på patientrelationer.
– Ett tips till andra sektioner som ska boka föreläsare är att göra klart för dem att ni är specialister så att de lägger föredraget på en nivå som passar, säger Katarina Löwenbeck.

Det som hon framför allt tar med sig från kursdagarna är nya insikter om hur hon ska bemöta patienter för att få förtroende – och fina minnen med trevligt umgänge och fantastisk god mat.

– Jag rekommenderar verkligen andra sektioner att förlägga kurser på Hotel Tylösand. Det är ett mycket bra ställe. Ett extra plus är att där finns där ett prisbelönt spa, som några av deltagarna hann besöka och var mycket nöjda med.

 

Foto Hotel Tylösand: Pamela.se