Yrkeskonferens som spanar in i framtiden

”Det är ett jättebra tillfälle att få träffa andra tandsköterskor, bolla frågor och funderingar, och utbyta tips och råd”, säger Ulrica Folkesson

Nätverkande och gemenskap, . nya kunskaper och intressanta diskussioner – och mycket glädje.
2020 års Yrkeskonferens arrangeras 30–31 januari i Stockholm. Denna gång är blicken mer än någonsin riktad mot framtiden.

– Temat är ”Barnen – världen – framtiden”, och alla föreläsare pratar om framtiden ur olika perspektiv, säger Svenska Tandsköterskeförbundets ordförande Marie Udén.

Det är ett brett startfält som moderatorn Amelia Adamo ska lotsa deltagarna igenom. Från Johan von Schreeb, som var med och grundade svenska Läkare utan gränser, till författaren Christina Stielli om framtidens yrkesroll. Från Anna Jinghede, rättstandläkare, om när man misstänker att en patient är våldsutsatt, till Katarina Reidal, tandläkare och klinikchef, om kulturella skillnader i tandvården.

Från Agneta Robertson, professor på Sahlgrenska akademin, om att rusta för framtiden, till Claes Virdeborn, övertandläkare på Malmö universitet, om att ”få patienten att göra som vi säger”. Myndigheter och organisationer, forskare och praktiker, protetik och ortodonti. Och så middag på Wallmans.

– Det ska finnas något för alla, oavsett om man jobbar inom privat eller offentlig tandvård. Det brukar vara mycket ny kunskap och allvar – men också många skratt, säger Marie Udén.

En som har varit med på många Yrkeskonferenser är Ulrica Folkesson. Hon är tandsköterska på Tingvallapraktiken i Karlstad, satt tidigare i STF:s styrelse och var med och startade konferensen, som nu arrangeras för elfte året.

– Det är ett jättebra tillfälle att få träffa andra tandsköterskor, bolla frågor och funderingar, och utbyta tips och råd. Och det är en konferens bara för oss – i andra sammanhang ligger ofta fokus på tandläkarna och tandhygienisterna, säger Ulrica Folkesson.

Hon har varit medlem i förbundet sedan sent 1980-tal, och har sett yrket förändras.

– Numera är vi ju mer ”frisläppta från stolen”, och gör mycket annat förutom att assistera i tandläkarens arbete. Många stannar länge i yrket för att det är så roligt. Men statusen behöver höjas.

Marie Udén är inne på samma spår:

– Vi hoppas att certifieringen av utbildade tandsköterskor som STF startar upp i höst leder till en statushöjning. Nu fortsätter arbetet med att förbättra utbildningarna ytterligare så att alla i yrket ska vara både utbildade och kunna vidareutbilda sig.

 

Yrkeskonferensen

  • När: 30–31 januari 2020
  • Var: Clarion Hotel Sign, Stockholm
  • Tema: Barnen – världen – framtiden
  • Anmälan senast: 20 november 2019
  • Länk till anmälan: Anmälan