”Det är olustigt att jobba på en oärlig klinik”

Det kan kännas . väldigt olustigt att känna till missförhållanden, eller till och med brottsliga handlingar på sin arbetsplats. Följande fråga om tandvårdsstödet kom in till STF:s etiska nämnd och vi vände oss direkt till Försäkringskassan för att få svar.

Fråga: Jag har kommit på att tandläkaren jag jobbar hos verkar missbruka tandvårdsstödet . Det är jobbigt att känna till det och jag vet inte riktigt vad jag kan göra. Det drabbar ju inte patienterna direkt, men Försäkringskassan. Det är olustigt att jobba på en oärlig klinik. Kan jag bli ansvarig på något sätt? Vad kan jag göra?

Anonym
 

Hej Anonym,
Tack för din fråga, jag är säker på att det finns fler som känner igen sig i din situation. Vi vände oss direkt till Försäkringskassan med dina frågor och fick följande svar från Linda Jakobsson, områdeschef inom tandvårdsstöd på Försäkringskassan:

”Om du som anställd på en klinik ser oegentligheter kan du ringa till Försäkringskassan på 0771-524 524 och anmäla detta, och det går bra att vara anonym. Vad gäller ansvar så är det ytterst vårdgivaren som är ansvarig för sin verksamhet, men den medarbetare som sköter inrapporteringen till oss på Försäkringskassan är också ansvarig för att det som rapporteras in är korrekt.”

Under året har flera myndigheter etablerat samarbete för att komma åt det ökande missbruket av tandvårdsstödet. Första oktober publicerade Försäkringskassan ett pressmeddelande om kampanjen.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet.