Viktiga dagar för dentalbranschen

Den 13-15 november . är viktiga dagar för hela dentalbranschen; Odontologiska Riksstämma & Swedental på Stockholmsmässan. Temat för 2019 är ”Verksamhetsutveckling” som går i samverkans och hälsans tecken.

Under tre fullspäckade dagar håller Riksstämman seminarier riktade till hela tandvårdsteamet . Över 170 utställare finns på plats och förra årets succé, upplevelseytan Future Lab, är tillbaka med fokus på hälsa och verksamhetsutveckling.

Det händer mycket i dentalbranschen och det kan vara något av en utmaning att hålla sig uppdaterad. Swedental och Odontologisk Riksstämma är Nordens viktigaste mötesplats för dentalbranschen. Som besökare får du ta del av de senaste nyheterna och fördjupad kunskap om metoder, tekniker och produkter.

– Nytt för i år är olika teman, som till exempel Diabetes, som presenteras på Världsdiabetesdagen 14 november. Temat kommer dels handla om hur man undersöker patienten, dels samarbetet med sjuk- och hälsovård. Dessutom den biologiska kopplingen mellan tandlossning och diabetes, säger Hans Sandberg, ordförande i Riksstämmenämnden.

Future Lab – Health är en favorit i repris där hälsa och verksamhetsutveckling står i fokus. Upplevelseytan är placerad centralt på mässgolvet och är tillgänglig för alla besökare, oavsett om man endast går på utställningen eller det vetenskapliga programmet.

– En av hälsodelarna som vi bland annat kommer att lyfta på Future Lab – Health är ”Hur utvecklar jag mig själv, teamet, kliniken, och tandvården”, säger Hans Sandberg.

Riksstämman bjuder på många intressanta seminarier med såväl okända som välkända talare. Bland dessa finns Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken ”Hjärnstark”. Anders Hansen håller en inspirerande föreläsning kring den senaste vetenskapen om hur träning påverkar hjärnans funktioner och vår allmänhälsa.

Ari Riabacke talar om verksamhetsutveckling genom handling – att leda oss själva och andra. Ari visar på hur man via ledarskap tar sig från beslutsfattande till genomförande och får ett team att prestera bättre.

Leila Söderholm håller en forskningsbaserad föreläsning om hur man tar sig ur gamla spår och lurar hjärnan att göra sådant som är bra för oss. Med hög igenkänningsfaktor och en stor dos humor och energi sätter Leila vardagsträningen på kartan.

I tandvårdssverige är det mycket på gång; utredningen om jämlik tandhälsa, arbetet med nationella riktlinjer, vägar för kunskapsstyrning, kompetensförsörjning i Sverige och Barnkonventionen som blir lag, samt projekt mellan vetenskap och klinik. En prisjämförelsesite är i antågande, vi har en ny tandhygienistutbildning och inte minst nya metoder, material och utrustningar som kliver in på tandvårdsmarknaden.

– Vi sammanför myndigheter, organisationer, kliniker, specialister och forskare i samverkan, det blir riktigt bra, säger Susanne Nordén, projektledare för Odontologiska Riksstämman.

 

Foto: Emmy Jonsson

 

Riksstämman & Swedental, 13-15 november

 

Var: Stockholmsmässan, Älvsjö

När: 13-15 november

Läs mer: Länk