Karriär inom en tandvårdskedja?

Ska tandsköterskor . som vill göra karriär satsa på jobb i en tandvårdskedja? Liksom inom alla större organisationer finns där goda möjligheter att nischa sig eller byta uppgift. En som gjort det är Helena Olofsson på Smiles huvudkontor.

Under sitt drygt 30-åriga yrkesliv har tandsköterskan Helena Olofsson till största delen jobbat på privata tandvårdskliniker, men även inom Folktandvården. Nu är hon ansvarig för integrationen av nya kliniker eller tandvårdsteam i kedjan Smile, som är Sveriges största privata tandvårdskedja.

Det är väldigt roligt att komma ut och träffa nya medarbetare, se hur de arbetar och vara med och vägleda dem in i vår verksamhet. Det är en miljö som jag trivs i, säger hon.

Helena Olofsson lotsar de nya medarbetarna genom integrationsprocessen och ser till att de får information och utbildning i olika system samt guidning på vägen för att komma till rätta inom Smile. Hon tycker att hon har en stor fördel i sitt nuvarande arbete av att tidigare ha arbetat länge på klinik som både tandsköterska och platschef.

– Det tas emot bra ute på klinikerna att jag har insyn i och förståelse för hur klinikarbetet fungerar.

Helena Olofsson

Helena Olofssons första tandskötersketjänst var på en privat praktik i blekingska Ronneby 1988. Då var hon just färdig med sin tandsköterskeutbildning på dåvarande Vårdhögskolan i Karlskrona. 1990 gick flyttlasset till Stockholm, där hon fortsatt att arbeta på olika privata kliniker samt arbetat extra inom Folktandvården. När tandvårdskedjan Colosseum köpte kliniken som Helena Olofsson jobbade på 2011 fick hon förfrågan om tjänsten som platschef, vilket innebar nya ansvarsområden och utmaningar som kändes spännande.

– Detta gav mig möjligheten att utvecklas på samma klinik och inom samma bransch, men med nya arbetsuppgifter. Övergången gick inte över en natt, jag hade mina tidigare chefer som stöd. Att jobba som platschef var mycket lärorikt. Jag fick flera nya kunskaper som rollen kräver såsom drift av kliniken, ekonomi och personalansvar.

Helena Olofsson arbetade på samma klinik fram till våren 2018. Under tiden gick Colosseum samman med Smile Tandvård. Den sista tiden delade hon tjänsten mellan kliniken och sitt nya arbete som integrationsansvarig projektledare på Smiles huvudkontor i Sundbyberg. Den tjänsten var då ny på Smile.

– Det var roligt att få vara med och starta upp integrationsverksamheten i denna form och skapa strukturer. Integrationen av nya kliniker är en process som ständigt utvecklas. Jag är i dagsläget ensam på tjänsten som ansvarig för integrationer, men troligtvis får vi förstärkning i teamet under våren.

Smile växer och det är mycket att göra för Helena Olofsson. Ibland handlar det om större förvärv och integrationer där det kan ta tre till sex månader innan alla bitar fallit på plats. Helena Olofsson är inte ute på klinikerna varje vecka, men har regelbundna avstämningar med de platscheferna på de nya klinikerna.

För Helena Olofsson har det känts både tryggt och utmanande att kunna byta jobb inom samma organisation.

– Jag känner verksamheten och behövde inte byta arbetsgivare för att få utveckling och utmaning.

Hon lyfter också fram att en tandsköterska som vill utvecklas inom en tandvårdskedja inte behöver lämna tandsköterskerollen. Det finns ofta många möjligheter inom en kedja att till exempel arbeta med olika specialisttandläkare eller ta sig an ett ansvarsområde som man brinner lite extra för.

 

Helena Olofssons tre karriärstips för tandsköterskor:

• Kom med egna förslag till din chef på områden/kurser som du vill utvecklas inom.
• Ta ansvar i samband med medarbetarsamtal för utvecklingsmöjligheter för dig på din arbetsplats.
• Var nyfiken och ta steget mot nya utmaningar när och om det finns möjlighet.