Alla borde ha en Malin!

"Klockan 09.01 var 99% av alla tandsköterskor på plats. De som trillade in efter hand var sena av sådant de inte kunde påverka, precis som i arbetslivet."

När jag var helt splirrans . ny tandsköterska, så började jag jobba på en liten privat klinik. 24 år fyllda för en herrans massa år sedan!Där jobbade tandsköterskan Malin. Jag ser henne som mitt (arbets)livs mentor. Med sin enorma vänlighet och omsorg, tog hon mig under sina vingars beskydd och lärde mig så mycket om bemötande och empati.
Såklart lärde hon mig massor om mina uppgifter som tandsköterska. Men i grund och botten så hör jag mig själv nästan låta som henne, idag efter 17 år.

Hur bemöter du idag en ny kollega? Det är ju lite jobbigt att få en ny kollega, hela din vanliga rutin ställs ju lite på ända. Kanske har din absoluta favoritkollega slutat. Eller så har din enda kollega gått i pension, så du är den som ”kan allt” och vet vart allt finns.

Detta gör ju din arbetsdag lite jobbigare och kanske blir du lite irriterad över att din nya kollega inte är din gamla kollega. Men då är det dags att stanna upp och tänka till. En gång var det faktiskt du som med nervösa fjärilar i magen och klappande hjärta öppnade dörren till din arbetsplats för första gången.

Hur vill du att din nya kollega skall minnas sin första dag hos er?

Den första veckan är alltid omtumlade, det är ju nästan så att man tvivlar på att man ens gått utbildningen. Fastän det var 2, 5 eller 25 år sedan!

Efter en månad kanske man känner sig lite ljummen i kläderna och först efter ett halvår sitter många av rutinerna och kunskapen om vart allt finns! Det är lätt att glömma bort hur otroligt detaljrikt vårt yrke är. Det är först när man är ny som man inser detta!

Mottagandet på min arbetsplats jag har idag, var som att komma hem till någon som kokat kaffe OCH bakat bullar!

Så tänk till, alla borde ha en Malin.

Å alla borde vara en Malin!

 

Mvh Jezzica Ekstedt