Marlene blev nummer 100

Marlene Rickardsson blev den 100:e tandsköterskan att certifieras.

Marlene Rickardsson . i Skellefteå var den 100:e tandsköterskan som blev certifierad av Svenska Tandsköterskeförbundet.
– Jag tycker det är viktigt, dels för att visa att jag har en godkänd utbildning, dels för att bidra till att höja statusen på yrket, säger Marlene.

Marlene Rickardsson är 44 år och har en brokig arbetslivserfarenhet . Hon har jobbat inom bageri, dagligvaruhandel och som barnskötare inom förskolan. För ett par år sedan kände hon att det var dags att komma vidare i sitt liv och skaffa sig en riktig utbildning.

– Jag har alltid haft en fascination för tänder och munnen, så när jag läste om utbildningen till tandsköterska kände jag att jag måste söka.

I december 2018 började hon på en YH-utbildning till tandsköterska i Luleå, på 325 poäng. Utbildningen var på distans, men Marlene tycker att det har funkat jättebra.

– Vi har varit uppkopplade online nästan varje dag och haft sex närträffar i Luleå, där vi har fått jobba praktiskt med bl.a. röntgentagning, depurering av tandsten, operationsdukning och instrumentgenomgång.

Under utbildningen upplevde hon att alla bitar föll på plats. Utbildningen var både rolig och intressant samt att yrket kändes precis rätt för henne.

– En tandsköterska har ett så varierat yrke med så många uppgifter, som utvecklas ännu mer med både egna patienter, teamvård och delegering från tandläkare.

När Marlene var klar med utbildningen i april i år tyckte hon att det var självklart att bli certifierad tandsköterska.

– Det är viktigt att kunna visa upp att man har gått en godkänd YH-utbildning som innehåller det som en tandsköterska behöver kunna, att rätt kompetens finns. Det finns flera andra utbildare som inte är godkända hos Yrkeshögskolan. De utbildar inte alltid till rätt kompentens för den blivande tandsköterskan.

Samtidigt ser hon certifieringen som ett sätt att höja statusen för yrket.

– Vi är inte bara ”sugstativ” utan gör så mycket mer, det är en viktig bild att visa fram.

Tyvärr hamnade Marlene mitt i Corona-pandemin när hon skulle söka jobb och dessutom i en landsända som har en skriande brist på tandläkare.

– Det är svårt att få jobb när vi inte har tillräckligt många tandläkare där jag bor och dessutom nu även corona, men jag hoppas att det ska lätta snart och att det blir pensionsavgångar som behöver ersättas med ny personal.