Visst är vi som bläckfiskar

"Klockan 09.01 var 99% av alla tandsköterskor på plats. De som trillade in efter hand var sena av sådant de inte kunde påverka, precis som i arbetslivet."

Jag har alltid . sett en tandsköterska som spindeln i nätet. Men efter att ha sett en sagolikt vacker dokumentär om en bläckfisk så får jag nog ändra mig. Dessutom är jag fasligt rädd för spindlar, opålitliga, otäcka och en del honor mumsar ju i sig friaren efter kärleksakten. Det där låter ju inte som en tandsköterska direkt.

Bläckfisken man får följa är oerhört påhittig i många situationer . Utvecklar tekniker att fånga mat och kamouflera sig. Den gör sig själv till ett nät kan man säga. Ändrar form precis som Barbapapa!

Den har ca 200 sugkoppar som är oberoende av varandra. Helt fantastiskt att den kan ha koll och styra alla armarna med dessa sugkoppar. Den skyddar sig mot hajangrepp genom att snabbt som tusan fästa massor av snäckor på sina sugkoppar och skydda sig.

 Det är ju lite som oss tandsköterskor. Vi är väldigt uppfinningsrika på att avleda patienter när en jobbig situation dyker upp, som ex bedövning eller avtryckstagning.

Vi peppar patienter i alla åldrar i det som är obekväma för dom. Vi utmanar oss i hur länge vi kan hålla oss innan blåsan spricker eller hur länge vi kan kämpa med en viljestark tunga.

 Vi har stenkoll på vilken tid dom gamla trogna patienterna vill komma och när karenstider går ut och vi har alltid en hand att hålla i när det behövs. Vi är dessutom fantastiska på att känna av saker, om patienten vill småprata eller om den vill att det skall vara helt tyst under behandlingen.

Så jag skulle nog vilja kalla oss bläckfiskar hädanefter. Intelligenta och oerhört smarta, blötdjur. Eller ja, blötdjur är vi ju inte direkt, ja ni fattar vad jag menar.

Har dessutom sett att det finns en flaska, med just en bläckfisk på och en massa bubblor i, på det statligt kontrollerade varuhuset med grönaktig text. Tycker vi alla skall köpa oss en sådan flaska och skåla för oss fantastiska blötdjur, jag menar såklart tandsköterskor!

Skål för oss och för att våren är nära!

Jezzica