Planerar du att åka utomlands i sommar?

Tänk på att reserestriktioner kan införas med kort varsel vilket kan påverka möjligheterna att resa hem som planerat

Världen öppnar upp . allt mer och vi kan åter börja resa till många av de klassiska resmålen. Om du planerar att åka utomlands i sommar behöver du, innan resan, kontrollera vilka bestämmelser om provning och karantän som gäller för just dig när du kommer tillbaka till Sverige igen.

Oavsett vart du ska resa vilar ett stort ansvar på dig som enskild resenär . Du bör hålla dig välinformerad om vilka inresebestämmelser som gäller på resmålet och följa de lokala myndigheternas råd och anvisningar på plats. Tänk också på att reserestriktioner kan införas med kort varsel vilket kan påverka dina möjligheter att resa hem.

Du behöver också hålla koll på vad som gäller då du reser hem till Sverige igen. Nya varianter av viruset som orsakar covid-19 har fått stor spridning. Därför har regeringen nyligen skärpt bestämmelserna för den som reser till Sverige från utlandet. Dessutom bör du följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att testa sig direkt efter ankomsten samt ytterligare en gång efter fem dagar. Rekommendationen gäller oavsett om du tidigare haft covid-19 eller inte.

Svenska medborgare behöver inte visa upp ett negativt covid-19-test för att få resa in i Sverige, däremot bör man följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen vid inresa. Det innebär följande:

  • Testa dig för covid-19 så snart du kan efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Ta reda på hur du testar dig där du befinner dig genom att besöka webbplatsen 1177.se. (Om du har testat dig senast 48 timmar före inresan till Sverige, behöver du inte testa dig igen i samband med att du anländer till Sverige.)
  • Testa dig igen på dag 5 efter ankomsten till Sverige. Exempel: Reser du in i Sverige på en fredag bör du alltså testa dig igen kommande onsdag.
  • Isolera dig och undvik nära kontakter i sju dagar efter ankomsten till Sverige. Det gäller även om testerna visar att du inte har covid-19. Om testerna visar att du har covid-19 kommer du att få särskilda instruktioner om vad du ska göra från hälso- och sjukvården.

Är avsikten att du ska återgå i tjänst direkt efter hemkomsten till Sverige, och under eventuell karantäntid, bör du därför innan du reser ha en dialog med din chef om din planerade ledighet och återgång till arbetet.

Ta hand om dig!