Hon var med och startade Tandborsten

- Jag tvekade inte en sekund. Jag har alltid varit en nyfiken person som i min yrkesroll också brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger Eva-Marie som är utbildad tandsköterska sedan 1974.

I över 22 år har Eva-Marie Mårtensson . motiverat tusentals föräldrar och barn till bättre munhälsovanor. Nu har hon trappat ner men kan inte släppa det helt.

–Mitt arbete ger mig väldigt mycket . Jag tycker om att se möjligheter i de dagliga utmaningarna och eftersträvar alltid en så bra kontakt med föräldrarna som möjligt – utan pekpinnar. Det tror jag är en förutsättning för att skapa förändring och stärka föräldrarna i sin roll.

Eva-Marie var med och startade Tandborsten, Folktandvården Skånes verksamhet som fokuserar på områden där tandvårdsbehoven är större än genomsnittet. – Vi stöttar föräldrarna i deras omhändertagande av sina barns munhälsa. Det viktigaste är att ge en positiv attityd till tandborstningen men också att hjälpa dem med gränssättningar. Kontinuitet är en förutsättning för att lyckas och vi ser att störst framgång når vi när man har fått följa barnet från tidig ålder, säger Eva-Marie. Det som började som en vetenskaplig studie är idag en viktig del i vår verksamhet.

Vill du veta mer om Tandborsten och Eva-Maries resa, läs mer på Folktandvården Skånes hemsida.