Tipset: Missa inte Yrkeskonferensen!

Svenska Tandsköterskeförbundets avtryck är tydliga, inte minst när det gäller i utbildningsfrågan och certifieringen av tandsköterskor.

Jobbsnack på ett roligt sätt . tillsammans med både nya och bekanta kollegor. Så ser tandsköterskan Lena Jonsson på Yrkeskonferensen som hon besöker regelbundet.
– Det ger en otrolig boost för oss tandsköterskor, säger hon.

Lena Jonsson arbetar som tandsköterska på en klinik i Växjö och är en trogen besökare på Svenska Tandsköterskeförbundets Yrkeskonferens som kommer att hållas på Hotel Clarion Sign i Stockholm nästa gång mellan 9 och 10 februari 2023, samma år som förbundet fyller 80 år.

– Jag har varit med på Yrkeskonferensen väldigt många gånger. Det är tandsköterskornas forum där man kan träffa kollegor, nätverka och utbyta idéer, säger hon.

Just att det bara är tandsköterskor från hela landet på Yrkeskonferensen och inte andra professioner inom tandvården tycker Lena Jonsson är extra viktigt.

– Det finns många andra kurser där man åker dit klinikvis, men detta är tandsköterskornas eget forum och det är väldigt viktigt att ha ett sådant forum för att kunna nätverka, träffa kollegor och få ideér kring hur andra jobbar. Det är kompetensutvecklande, säger hon.

Lena Jonsson tycker även att föreläsningarna under konferensen brukar vara intressanta och utvecklande för henne i sin yrkesroll, men också underhållande.

– Det är ofta föreläsningar på en timme och det är ofta helt olika ämnen, både sådant som omfattar tandsköterskans roll men också annat som kan vara av intresse, exempelvis yoga, friskvård och psykisk ohälsa, säger hon.

En annan viktig del av Yrkeskonferensen är mässan där företag och utställare med olika typer av produkter kan visa upp sig.

– I pauserna mellan föreläsningarna brukar man gå till den utställningen där företagen ställer ut sina produkter och det är ofta väldigt många, säkert 15 stycken, säger hon.

Eftersom årets konferens blev en aning nedbantad på grund av pandemin, tror Lena Jonsson att Yrkeskonferensen i februari 2023 kommer att locka extra många deltagare. Hon vill även slå ett slag för Yrkeskonferensen och uppmanar tandsköterskor över hela landet att komma.

– Den absoluta höjdpunkten är att man kan nätverka. Jag skulle säga att det är extra viktigt för de som jobbar privat eftersom de ofta arbetar på mycket mindre kliniker än vad som är fallet inom Folktandvården. Men alla behöver komma ut och träffas, säger hon.

Dessutom menar hon att arbetsgivarna vinner på att medarbetarna går på konferensen.

– Det gynnar alla arbetsgivare eftersom medarbetarna får en otrolig boost som i alla fall jag känner att jag kan leva på väldigt länge. Man känner sig lyft i sin yrkesroll, säger Lena Jonsson.