Det bubblar bland tandsköterskorna

– Jag känner stor frustration över att trivas så bra på kliniken, med jobbet och med patienterna, men samtidigt inte ha råd att jobba kvar, säger Anna Ekman-Brascia.

Sedan en tid tillbaka . fullkomligt bubblar det bland upprörda tandsköterskor i Sverige. Det har startats Facebook-grupper där man gör löneuppror och Vision har gjort en enkätundersökning där 53 procent av tandsköterskorna menar att de ångrar sitt yrkesval, till största del på grund av den dåliga lönen.

Vi har pratat med Anna Ekman-Brescia som startat Facebook-gruppen ”Löneuppror Tandsköterskor” som i skrivande stund har cirka 2 800 medlemmar. Anna Ekman-Brescia tog tandsköterskeexamen 2022 och har jobbat för Folktandvården i Falun i ett drygt år. Hon säger att anledningen till att hon drog i gång upproret var på grund av den dåliga lönen.

– Jag känner stor frustration över att trivas så bra på kliniken, med jobbet och med patienterna, men samtidigt inte ha råd att jobba kvar. Jag har utbildat mig och dragit på mig ett studielån för att gå ner 5 000 kronor i månaden i lön från mitt gamla arbete. Jag har barn, villa och räkningar som ska betalas. Som tur är har jag ju en man att dela kostnaderna med.

När Regionen gick ut med beskedet att det åter igen måste sparas och att tandsköterskorna skulle få fler uppgifter för att dra ner på tandläkare och tandhygienister, rann bägaren över för Anna Ekman-Brescia. Hon hörde talas om upproret i Jämtland-Härjedalen och blev inspirerad. När hon kontaktade Vision och fick svaret att hon och hennes kollegor skulle gå ihop och kontakta media för att de inte kommer någon vart i frågan i regionen, blev besvikelsen stor. Hon valde då att starta Facebookgruppen för att få stöd därifrån istället.

I gruppen har de satt i gång lokala uppror i alla län. Dessa är framför allt riktade mot Folktandvården och Regionerna och de har tillsammans skrivit ihop sina krav på regional nivå och startat namninsamlingar för alla län. Hon berättar att media har börjat visa intresse och Svenska Tandsköterskeförbundet, Vision Sverige och lokala Visionkontor i vissa regioner har sökt kontakt och meddelat att de stödjer dem.

– Vi kommer om ett par veckor att starta ett nationellt uppror riktat mot politikerna där vi bland annat kräver att Tandsköterska ska bli en skyddad titel för att skydda patientsäkerheten och höja statusen för yrket, säger Anna Ekman-Brescia.

Förbundets kommentar

– Det är med stor glädje vi märker hur tandsköterskor engagerar sig i denna hjärtefråga och att grupper bildas i olika kanaler, vilket är fantastiskt. Självklart stöttar vi alla initiativ och det är glädjande att se att saker och ting börjar hända. Mycket spännande är på gång som vi kommer kunna berätta mer om i nästa nyhetsbrev, säger Tina Hilding, Ordförande i Svenska Tandsköterskeförbundet.