Tandborstapp fyller fem år – hjälper tusentals barn varje dag

"Barn som tidigare vägrat borsta tänderna tycker nu det är kul att rocka munnen" säger Erika Berglund, tandhygienist på Folktandvården City, Skellefteå.

I maj 2018 lanserade . Folktandvården Sverige en gratis nyttoapp för barn – Rocka munnen. Syftet var att barn och föräldrar skulle få hjälp med den dagliga tandborstningen. Appen firar fem år och ligger fortsatt på topplistorna för familjeappar och har laddats ner nära 650 000 gånger.

När karies tydligt ökade hos yngre skolbarn gick de 21 regionerna i Sveriges folktandvårdsförening ihop för ett gemensamt krafttag för att bryta den trenden. Det behövdes ett lättillgängligt verktyg som, direkt på plats i hemmen, kunde hjälpa barn för barn till en bättre munhälsa. Initiativet kom att bli en historisk digital satsning för svensk folkhälsa och nu fyller appen fem år.

– Barn som tidigare vägrat borsta tänderna tycker nu det är kul att rocka munnen. Appen bara fortsätter att laddas ned, det är fantastiskt, säger Erika Berglund, tandhygienist på Folktandvården City, Skellefteå.

Syftet med Rocka munnen var att göra en vardagsrutin till en rolig stund, som i sin tur uppmuntrar till goda munhälsovanor. Mer än vart tredje barn mellan 6 och 9 år får inte hjälp av en vuxen att borsta tänderna och många familjer upplever att det blir tjat och konflikter kring tandborstningen, det visar en undersökning som Sveriges folktandvårdsförening låtit göra.