Ann-Sofi reste 180 mil för att sommarjobba

– Man utvecklas genom att bo någon annanstans. Även om det är inom samma land så är det mycket som skiljer sig åt, säger Ann-Sofi Einbjörn.

Tandsköterskan Ann-Sofi Einbjörn . nappade på Region Norrbottens kampanj där man sökte extra tandvårdspersonal under sommaren för att klara av de långa patientköerna.

– Jag har alltid velat upptäcka den norra delen av landet och när denna möjlighet dök upp såg jag det som ett spännande äventyr.

Tillsammans med sin man reste hon de 180 milen från Skåne, där hon till vardags arbetar på Käkkirurgen, för att under två veckor stötta allmäntandvården i Gällivare. Erbjudandet från Region Norrbotten skulle täcka resa och boende för hela familjen under vistelsen och eftersom hennes man tycker om att fiska och vara ute i naturen passade detta även honom bra.

– Det var ett spännande, lärorikt och utmanande sommarjobb. En utmaning var att man inte använder samma journalsystem som jag är van vid, men som tur är fick jag gå en webbutbildning innan. En fördel med att vara tandsköterska var att jag inte behövde använda datorn jättemycket, säger Ann-Sofi.

De långa resvägarna för patienterna var något som hon upplevde som en stor skillnad mot Skåne. Det är inte ovanligt att många har 20-25 mil att åka för ett besök hos allmäntandvården och ännu längre för ett specialistbesök.

– Jag har fått ett annat perspektiv på köer och restid. Det gör att man försöker göra mer för patienten under ett besök för att de inte ska behöva åka fler gånger. Det är verkligen tydligt att det råder brist på personal i alla kategorier, många får vänta på besök väldigt länge, speciellt ”vanliga” vuxna då man prioriterar barn och akuta fall, menar Ann-Sofi.

Hon kan rekommendera andra att göra samma sak.
– Man utvecklas genom att bo någon annanstans. Även om det är inom samma land så är det mycket som skiljer sig åt. Det enda som var jobbigt var att det aldrig blev mörk, det var väldigt svårt att somna på kvällen.