Vi gör skillnad och behövs

"Hörde ett reportage på radio om att våra unga idag lider av telefonskräck och inte kan svara i telefon när de inte känner igen numret. Jag kan nog hålla med om det."

När den första tandsköterskan . såg dagens ljus så var vi mest söta små sällskap om vi jämför med vad vi gör nu. Det var inte ovanligt att tandsköterskan både hämtade tandläkarens barn och bil. Även små privata ärenden kunde hamna på tandsköterskans ”att göra lista”.

Idag är vårt arbete så mycket mer . Många av oss har en egen tidbok, där vi bokar in barn, profylax patienter och även blekningar hos några kliniker. Det som är det härliga av allt är att patienterna verkar vara medvetna om vad vi gör.

Där jag jobbar, har vi jouren ett flertal pass i veckan. Vi sköterskor tar in patienterna, kollar anamnes och medicinlista. Vi frågar patienten vilka besvär den har och tar röntgen om det skulle behövas. Allt för att det skall bli så effektivt som möjligt när tandläkaren kommer in till rummet.

Ibland har jag fått frågan om inte jag är tandläkaren, trots att jag redan presenterat mig för patienten. Många av den äldre generationen kan då minnas tillbaka vad en tandsköterska gjort genom åren. De kan även tillägga att vårt jobb måste vara roligare nu än då.

Varje patient som varit hos oss, får ett sms med en undersökning om hur de tyckte besöket hos oss var. Varje vecka får vi en sammanställning att läsa om patienternas upplevelse av besöket. Ofta kommer svaret att ta hand om sköterskorna och se över deras löner så vi kan få tider i rimlig tid hos tandläkaren. De ser och märker hur viktiga vi är. Jag blir alldeles varm i hjärtat att vi gör skillnad och behövs.

Jezzica Ekstedt