Vi närmar oss jul

"Hörde ett reportage på radio om att våra unga idag lider av telefonskräck och inte kan svara i telefon när de inte känner igen numret. Jag kan nog hålla med om det."

Det finns en klassiker . , den skulle nog egentligen ha utmärkelsen klassikernas klassiker, ”En julsaga”, av Charles Dickens.

Tänk om man som tandsköterska skulle få möta sin barndoms jul, sin nuvarande jul och sina framtida jular. Eller ja, man får väl tänka att man träffar sina storasystrar, sina nuvarande systrar och sina småsystrar i framtiden. Nu vet jag inte riktigt hur våra tidigare systrar hade det, då jag nästan på dagen såg mitt ljus som tandsköterska för 21 år sedan, så jag fantiserar lite..

Jag ser framför mig stärkta mössor, förkläde och en tyst varelse som neg för tandläkaren, kanske till och med kallade honom Doktor. Hon servade honom med allt, både inom yrket och privat. Köpte frallor till frukosten, hämta barnen och kanske gå en sväng med familjens hund. Hon steriliserade alla instrument som används och hon städade kliniken efter arbetsdagens slut. Jag föreställer mig att hon var ganska ensam. De var ju inte så många som utbildade sig till tandsköterskor förr.

Så tar vi en kik in i nutiden och ser allt som dagens tandsköterska gör. Vi har uppgraderats från ren assistent till en teammedlem. En eker som får hjulet att snurra. Utan oss så går det inte framåt. Våra arbetsuppgifter är många och viktiga, som driver kliniken och ekonomin framåt. Vi är många fler på en klinik än dåtidens sköterskor var. Idag har vi massa fina systrar att dela vår arbetsdag och våra erfarenheter med.

Om jag då slänger en blick in i framtiden och tänker hur tandsköterskan har det då, med den fakta jag har idag – då ser jag inga tandsköterskor. Med dagens situation och arbetsbelastning, så kommer det finnas ungefär lika många tandsköterskor som det fanns i begynnelsen. En, kanske två som gör de mest akuta och viktigaste uppgifterna.

Men i sagan, så får ju ändå Ebenezer Scrooge möjlighet att vända den mörka framtidsdrömmen. Så då ser jag att det har vänt för våra framtida tandsköterskor och de har fått det ganska bra. De har gjort sina röster hörda.

Jag tror och hoppas att även jag kommer får ta del av det under mina år som är kvar.

Jag ser kliniker som har möjlighet att boka tid åt sina patienter och nya patienter i rimlig tid. Att dagarna och arbetsförhållanden är bra och att många tycker om sitt yrke lika mycket som jag.

När det skickas ut undersökningar om hur man trivs med sitt yrke, så är många nöjda med sitt yrkesval och rekommenderar andra att utbilda sig. Jag ser att vi blivit certifierade och att vi har ett gemensamt fack, ett starkt gemensamt fack som jobbar för oss. Det kommer vara ett framtidsyrke som finns på popularitetslistan.

Jag väljer att tro och hoppas precis som man ska i juletid.

Ta hand om er och ha en underbar jul och ett gott nytt år!!

Jezzica Ekstedt