Barn i glesbygden slipper långa resor till tandläkaren

Marie Englund Lindberg, tandhygienist på Kvisslebykliniken.

Mobil tandvård . har blivit ett effektivt sätt för Folktandvården i Västernorrland att nå ut till främst barnpatienter i glesbygd.
– Med en rullande klinik på 22 kvadratmeter är det lite av compact living, men det fungerar riktigt bra, säger Marie Englund Lindberg, tandhygienist.

Lastbilen är tillverkad i Tyskland och påbyggd av ett skånskt företag för tandvårdsbehov .

Behandlingsrum, väntrum, en särskild plats för steril, en mindre fikahörna och maskinrum. Det är innehållet i tandvårdslastbilen, som Folktandvården ställer upp vid åtta skolor i länet.

Från Stöde i söder till Husum i norr, små glesbygdssamhällen som tidigare haft fasta kliniker. Behovet uppstod för omkring tio år sedan när Folktandvården lade ner ett större antal kliniker.

– Det är sällan man möter så nöjda patienter som när vi jobbar mobilt och åker ut till våra patienter, säger tandsköterskan Gunilla Johansson, som är driftsansvarig i Sollefteåområdet.

Omkring 30 timmars klinisk tid hinner personalen med under en arbetsvecka. Måndagar och tisdagar arbetar tandsköterska tillsammans med tandhygienist som undersöker barnen och onsdag-torsdag finns tandläkare på plats för behandlingar.

– Skolbarnen är första prioritet, men i mån av tid så tar vi även emot äldre patienter. Det brukar gå att lösa, säger Marie Englund Lindberg, tandhygienist på Kvisslebykliniken söder om Sundsvall och en av fyra driftsansvariga i länet.

– Vi har hygienister som screenar patienter på boenden och kan meddela kliniken vilka som kan vara lämpliga att kalla till den mobila kliniken.

Fördelarna med modellen är uppenbara: att smidigare nå ut med tandvård till en del av befolkningen som i takt med att Folktandvården har färre kliniker har längre till vård.

– Det är otroligt effektivt genom att eleverna och föräldrar slipper resa och får vi ett återbud så kan vi alltid fylla den luckan. Vi får också positiv respons från skolpersonal och föräldrahåll, säger Marie.

Vad ser du för nackdelar?

– Arbetsmiljön är överlag bra, men ljudnivån blir ändå lite högre. Och det kräver mer planering med en rullande klinik med elektronik som kan gå sönder. I början hade vi en del uppkopplingsproblem också, men det har löst sig i takt med att wifi byggts ut på mindre orter.

Fredrik Mårtensson