Marie-Louise har varit tandsköterska i 50 år

Patientkontakten är det Marie-Louise gillar allra bäst. "Man pratar ju mycket med patienterna och det blir många personliga möten, särskilt om patienterna går länge hos samma tandläkare", säger hon.

Blått var inplanerade . patienter och rött var akutpatienter. När Marie-Louise Oliv Ståhl började som tandsköterska fanns det inga datorer, utan tidboken var hjärtat på kliniken.
– Men jobbet har blivit roligare med mer delegering, säger Marie- Louise, som jobbat som tandsköterska i 50 år.

När Marie-Louise började sin bana som tandsköterska var det som elev på Folktandvården i Gnosjö. På den tiden började alla först som elev innan man kom in på utbildningen.

– Jag tycker det var bra, då fick man möjlighet att prova på yrket innan man bestämde sig för att gå vidare.

För Marie-Louise var det ingen tvekan, året efter sökte hon till tandsköterskeutbildningen på Käftis i Malmö, som då gick parallellt med tandläkarutbildningen. Ofta var det samma lärare på de båda utbildningarna och i det praktiska delarna fick tandsköterskeeleverna assistera kandidaterna.

– Utbildningen var väldigt kvalificerad på den tiden och det var lätt att komma in i arbete efteråt.

1974 tog hon sin examen och efter det var det nio månaders praktiktjänst innan man blev färdig tandsköterska. Efter praktiken började hon jobba i Jönköping för att sedan flytta till Folktandvården i Vallås i Halmstad.

På den tiden fanns det inga datorer utan både tidsbokning och journaler skrevs för hand på papper. Och röntgenutrustningen var analog, inte digital som i dag.

– Då fick vi framkalla röntgenplåtarna genom att doppa dem i olika bad.

När datorerna kom började man med att datorisera tidboken, sedan kom journalerna.

– I dag är allt inne i datorn och det har skapt mer utrymme för tandsköterskorna att göra andra saker.

Hon berättar att på många kliniker har man i dag mycket delegering. Det gör att tandskörskorna får göra många olika saker, allt från röntgen och fyllningar till andra sysslor. Det har gjort jobbet mycket roligare. Ändå är det patientkontakten Marie-Louise gillar allra bäst.

– Man pratar ju mycket med patienterna och det blir många personliga möten, särskilt om patienterna går länge hos samma tandläkare.

Genom åren har Marie-Louise gått en hel del kurser. En av de bästa var en profylaxkurs.

– Det var väldigt roligt, och gjorde att jag fick egna patienter som jag hjälpte på olika sätt.

Det sista tolv åren som tandsköterska arbeta hon på Specialisttandvården/Pedodonti i Halmstad. Sedan ett och ett halvt år har Marie-Louise slutat jobba.

I dag har hon en skön pensionärstillvaro där hon bland annat tränar två gånger i veckan för att hålla igång kroppen. Men fortfarande har hon kontakt med sina gamla arbetskamrater.

– Vi har kontakt via social medier och jag går fortfarande till mitt gamla jobb ibland och fikar.