Stort intresse för vidareutbildning hos Sveriges tandsköterskor

"Intresset för 2024 års konferens är väldigt stort och vi har passerat förra årets deltagarantal, vilket är otroligt roligt", säger Tina Hilding, ordförande i Svenska Tandsköterskeförbundet. Foto: Sven Lindwall

Vårdhygien, sällsynta diagnoser, fallolyckor, orofacialsmärta, barntandvård, det vita snuset, estetisk protetik, avtryck och scanning – det är bara några av de ämnen som kommer behandlas 1-2 februari då tandsköterskor från hela Sverige samlas för yrkeskonferens.

– Det är spännande och roligt att se spännvidden som finns i klinisk verksamhet . Programmet innehåller en stor mängd olika ämnen och det är fascinerande att tänka på att allt detta är sådant som kliniker handskas med, säger Hans Sandberg som har dental bakgrund inom klinik, utbildning och forskning och som är moderator under konferensen.

Svenska Tandsköterskeförbundet anordnar årligen en yrkeskonferens för alla yrkesverksamma tandsköterskor. I år går konferensen på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

– Intresset för 2024 års konferens är väldigt stort och vi har passerat förra årets deltagarantal, vilket är otroligt roligt, säger Tina Hilding, ordförande i Svenska Tandsköterskeförbundet.

Tandsköterskeyrket har utvecklats mycket de senaste åren och det finns många olika inriktningar att förkovra sig i och utvecklas inom. Experter inom en rad olika områden kommer att medverka under Yrkeskonferensen i februari och dela med sig av sin kunskap.

Kommunikation är en viktig del

På en klinik spelar tandsköterskan en central roll och är den som ofta står för den huvudsakliga kommunikationen med patienten. Detta är ett av områdena som 2024 års yrkeskonferens fokuserar på. TV-profilen och journalisten Niklas Källner kommer därför att tala om konsten att kallprata och vinna förtroende, varför det är så viktigt i framför allt vårdyrken.

Den före detta polisen och nuvarande kriminalteknikern, rättsodontologen, doktoranden i våldsforskning, utbildaren, poddaren och författaren Anna Jinghede kommer också belysa hur viktig kommunikationen är för att skapa en trygghet och på så sätt kunna hjälpa patienten med eventuella trauman orsakade av våld.
– Tandsköterskor spelar en otroligt viktig roll i detta arbete. Tandläkaren ställer diagnoserna, men tandsköterskorna har en förmåga att ta in patientens mående och status och lägger märke till små saker och har det inledande samtalet och ger dem ett gott och tryggt bemötande, en möjlighet för att skapa kommunikation, säger Anna Jinghede.

Ett annat hett ämne är det vita snuset som ökar mer och mer bland framför allt den yngre generationen. Tandvård mot tobak kommer att dela med sig av de senaste trenderna och hur man jobbar med att sprida information om dess skadeverkningar på munhälsan.
.
När: 1-2 februari
Var: Clarion Sign Hotel, Stockholm
För mer info och hela programmet: www.svetf.se/konferensprogram